International

Kim Jong Un și Putin: Alianța periculoasă care pune SUA în alertă!

agenții lui vladimir putin - sursă foto: pardafas.com
sursa foto arhiva companiei

Kim Jong Un a formulat o invitație către  Vladimir Putin, pentru a efectua o vizită oficială în Coreea de Nord, în cadrul unui summit neobișnuit. Această mișcare a ridicat semne de întrebare în SUA. Americanii  sunt preocupați că o potențială alianță reînnoită între Moscova și Pyongyang ar putea sprijini eforturile armate ale Rusiei în Ucraina.

Mai multm, americanii se tem că această relație ar putea oferi lui Kim acces la tehnologie sensibilă pentru dezvoltarea rachetelor.

Vladimir Putin a acceptat invitația, potrivit agenției de știri nord-coreene de stat KCNA, deși nu a existat o confirmare imediată din partea Kremlinului. De la invazia Rusiei în Ucraina în 2022, Putin a călătorit rar în străinătate. Numindu-se reciproc „tovarăși”, Putin și Kim au ciocnit miercuri un toast pentru prietenia lor cu vin rusesc. Asta după ce președintele rus  i-a arătat lui Kim cea mai modernă instalație de lansare spațială a Rusiei și au purtat discuții alături de miniștrii apărării.

SUA suține că Rusia a primit arme de la Coreea de Nord

„La finalul recepției, Kim Jong Un l-a invitat în mod politicos pe Putin să viziteze RPDC la un moment convenabil”, a declarat KCNA, referindu-se la Republica Populară Democrată Coreeană, numele oficial al Coreei de Nord. „Putin a acceptat invitația cu plăcere și și-a reafirmat voința de a duce invariabil mai departe istoria și tradiția prieteniei dintre Rusia și RPDC”, a precizat KCNA.

Pentru Statele Unite și aliați, prietenia înfloritoare dintre Kim și Putin reprezintă o preocupare: Washingtonul a acuzat Coreea de Nord că a furnizat arme Rusiei, dar nu este clar dacă au fost făcute livrări, potrivit Reuters.

Atât Rusia, cât și Coreea de Nord au negat aceste afirmații, dar au promis să aprofundeze cooperarea în domeniul apărării, iar în timpul unei vizite în Coreea de Nord în luna iulie, ministrului apărării, Serghei Shoigu, i s-au arătat de către Kim rachete balistice interzise. Kim urmează să viziteze joi fabricile de aviație militară și civilă din orașul rusesc Komsomolsk-on-Amur și să inspecteze flota rusă din Pacific din Vladivostok, a declarat Putin.

Prietenie de dictator

În ultimii ani, China a fost văzută ca fiind puterea cu cea mai mare influență asupra lui Kim, dar liderii de la Pyongyang au încercat adesea să echilibreze legăturile atât cu Moscova, cât și cu Beijingul.

După ce i-a luat locul lui Boris Elțîn în 1999, Putin a vizitat Pyongyangul în iulie 2000 pentru o întâlnire cu Kim Jong Il, tatăl lui Kim Jong Un. La summitul de miercuri, nu a fost clar cât de departe era Putin pregătit să meargă pentru a îndeplini listele de dorințe nord-coreene în materie de tehnologie.

Pe fondul luptelor crâncene de artilerie din Ucraina, Rusia și-a accelerat producția de obuze, dar o linie de aprovizionare nord-coreeană ar putea fi utilă. Se crede că Coreea de Nord are un stoc mare de obuze de artilerie și rachete compatibile cu armele din epoca sovietică, precum și un istoric de producție a unor astfel de muniții.

Întrebat dacă Rusia ar putea pur și simplu să elimine sancțiunile impuse Coreei de Nord, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia rămâne un membru responsabil al Consiliului de Securitate al ONU. Dar Peskov a adăugat că Moscova își va dezvolta relațiile cu Coreea de Nord în conformitate cu propriile interese. Televiziunea de stat rusă a declarat că reproșurile Occidentului cu privire la summit au fost o „ipocrizie” tipică și a arătat cu degetul spre livrările militare americane către aliații săi din Asia.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că administrația Biden „nu va ezita” să impună sancțiuni suplimentare Rusiei și Coreei de Nord în cazul în care acestea vor încheia noi tranzacții cu arme.