Actual

Klaus Iohannis: „Încălzirea globală nu este o poveste de gazetă”

Klaus Iohannis: „Încălzirea globală nu este o poveste de gazetă”

Ministerul Mediului a lansat în primăvara acestui an, în prezența președintelui Klaus Iohannis și a fostului premier Ludovic Orban, o campanie numită „O pădure cât o țară”. Acțiunea își propunea plantarea, în acest an, a 53 de milioane de puieți, plantarea a peste 2.500 de păduri de la zero și completarea a 7.000 de păduri tinere.

Chiar dacă suntem în plină pandemie de coronavirus, președintele României a participat la evenimentul organizat cu prilejul închiderii oficiale a campaniei naționale de împădurire, care a avut loc în Bolintin-Vale, județul Giurgiu.

În acest context, Klaus Iohannis este mulțumit de acest proiect. acesta spune că „este un rezultat notabil şi vreau în această zi să-i felicit pe toţi cei care au participat.”

„O pădure cât o ţară” este campania pe care am început-o împreună în această primăvară. Este o coampanie în care am crezut de la început. De aceea i-am acordat patronajul acestei campanii şi rezultalele arată că nu m-am înşelat. S-au plantat 50 de milioane de puieţi în această campanie, s-au plantat pe diverse terenuri, în zone montane, în zone de câmpie, foarte multe, în jur de 3.000 de parcele s-au plantat de la zero, deci unde nu a existat pădure. Este un rezultat notabil şi vreau în această zi să-i felicit pe toţi cei care au participat, începând de la ministrul mediului, la cei de la regie, la cei care au plantat efectiv, muncitorii din diferitele ocoluri silvice, dar şi voluntarilor”, a declarat Iohannis.

Klaus Iohannis: „Dacă vrem să prevenim schimbările climatice, și vrem, atunci trebuie să facem ceva să se reducă emisiile care încălzesc întreg globul”

„Pădurea este sănătoasă pentru mediu și cu toții ne dorim un mediu sănătos. Pădurea adaugă valoare la teren mult, foarte mult. O parcelă de pădure este incomparabil mai valoroasă decât o parcelă de teren agricol. Și aici trebuie să spunem că de multe ori pădurile au fost plantate în locuri unde nici nu se făcea agricultură, pur și simplu au fost terenuri virane sau terenuri degradate. Acum să revenim un pic la ideea de mediu și de climă. O pădure absoarbe foarte mult bioxid de carbon și în acest fel absoarbe carbonul care este emis de mașini, de centrale de încălzire, de industrie în general. De ce ne interesează asta? Păi, dragii mei, este foarte simplu. Dacă vrem să avem un mediu curat, și vrem, și dacă vrem să prevenim schimbările climatice, și vrem, atunci trebuie să facem ceva să se reducă emisiile care încălzesc întreg globul. Există măsuri de diverse tipuri pentru a obține acest rezultat. Putem, de exemplu, să renunțăm ușor, ușor la carburantul fosil, de exemplu, și să folosim alte surse de energie, de exemplu să renunțăm în următoarele decenii la mașinile pe benzină și să folosim mașini electrice sau mașini pe hidrogen”, a mai adăugat președintele.

Iohannis: „Cea mai plăcută măsură este extinderea suprafeței plantate cu pădure”

„Trebuie să facem ca aceste gaze care încălzesc atmosfera, în special dioxidul de carbon, care există deja, să fie absorbit. Cea mai eficientă, cea mai bună și, de ce să nu o spunem, cea mai plăcută măsură este extinderea suprafeței plantate cu pădure. Este o măsură activă, bună, folositoare și cred că, vă dați seama, că este o măsură cu multiple beneficii pentru România. Sigur, în afară de a planta păduri și de a economisi energie trebuie să facem multe alte lucruri pentru a preveni schimbările climatice. Ne dorim acest lucru, avem bani europeni pentru astfel de măsuri și voi insista ca următorul guvern să dea atenție, o atenţie deosebită și să creeze structurile adecvate pentru a avea o politică națională care protejează mediul, îmbunătățește mediul și previne schimbările climatice”, mai spune președintele româniei.