Categories: Lifestyle

Klaus Iohannis la summit-ul ONU pentru climă de la Glasgow. Care este poziția României

Președintele Klaus Iohannis participă la Summitul liderilor mondiali din cadrul Conferinţei ONU privind Schimbările Climatice (COP26) de la Glasgow.

Președintele României s-a întâlnit și cu președintele american Joe Biden la summit-ul ONU pentru climă.  Administrația prezidențială a publicat fotografii cu cei doi șefi de stat care își strâng mâinile.

Klaus Iohannis va susţine Declaraţia Naţională, în care va transmite poziţia României și demersurile pe care le face ţara noastră pentru a limita efectele schimbărilor climatice.

„Declaraţia Preşedintelui României va reflecta astfel abordarea integrată pe care ţara noastră o propune în procesul de combatere a schimbărilor climatice, cu soluţii bazate pe natură în procesul de captare a carbonului, tehnologii verzi care să reducă emisiile din sectorul energetic şi industrial, schimbarea comportamentului cetăţenilor prin conştientizarea şi educarea cu privire la problematica schimbărilor climatice”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Președintele va participa la evenimente pe tema soluţiilor bazate pe natură

Totodată, președintele va participa la evenimente în format multilateral şi bilateral pe tema soluţiilor bazate pe natură la problema schimbărilor climatice şi reducerea emisiilor din sistemul energetic.

„Schimbările climatice constituie una dintre cele mai mari provocări la adresa omenirii, în contextul în care traversăm o perioadă de urgenţă climatică. Efectele schimbărilor climatice nu cunosc graniţe naţionale, iar cetăţenii sunt din ce în ce mai expuşi la acestea. Preşedintele Klaus Iohannis este decis să se implice activ, alături de alţi lideri mondiali, organizaţii internaţionale, mediul instituţional, asociativ şi de business pentru a sprijini efortul global de combatere a schimbărilor climatice”, conform comunicatului.

Desfăşurată în perioada 31 octombrie – 12 noiembrie, summitul COP26, are un rol esenţial în îmbunătăţirea implementării Acordului de la Paris şi limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius. În acest sens, se cere un angajament global pentru zero emisii nete până în 2050, precum şi pentru asumarea unor reduceri mari până în 2030. Totodată, se aşteaptă ca statele dezvoltate să extindă substanţial finanţarea climatică pentru statele în curs de dezvoltare pentru a le sprijini eforturile de atenuare şi adaptare la schimbările climatice. Cooperarea mai accentuată în domeniul cercetării şi inovării este esenţială în dezvoltarea de noi tehnologii verzi.

România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, se angajează să contribuie la eforturile Uniunii de a reduce cu cel puţin 55% emisiile de gaze cu efect de seră, comparativ cu nivelul din 1990, până în 2030 şi de a atinge neutralitatea climatică până în 2050. România susţine la COP26 eforturile pentru finalizarea regulilor de operaţionalizare a Acordului de la Paris.

Konecsnik Emil

Recent Posts

Revoluție în sistemul de pensii! Creștere semnificativă pentru 60% dintre români

Potrivit anunțurilor oficialilor, aproximativ 60% dintre români vor vedea o creștere a pensiei de până…

5 ore ago

România investeste în securitatea energetică! Transgaz negociază terminale de gaze lichefiate în Grecia

România intenționează să devină acționar la două terminale de gaze lichefiate din Grecia, Volos și…

6 ore ago

U.E începe negocierile de aderare cu R.Moldova și Ucraina. Viktor Orban ar putea fi un obstacol

Oficialii Uniunii Europene se pregătesc să înceapă negocierile de aderare cu Republica Moldova și Ucraina…

7 ore ago

Bucureștiul, din nou fără apă caldă. Când se termină lucrările

În București, peste 800 de blocuri au fost lăsate fără apă caldă. Situația este generată…

8 ore ago

Alegerile electorale pun presiune pe economia țării. Deficitul bugetar a ajuns la 5%

Deficitul bugetar pentru anul 2024 este de 5%. Totuși, fiind un an electoral atât la…

9 ore ago

Cei care au lucrat în condiții grele de muncă nu primesc niciun leu în plus la pensie! Dezavantajul recalculării

Pensionarii care au lucrat în condiții grele  de muncă sunt cei mai dezavantajați. Deși pensiile…

10 ore ago

This website uses cookies.