Social

Klaus Iohannis, mesajul zilei pentru medicii tineri: Nu trebuie să ne mai aflăm în situația gravă de a mai stinge incendii

Klaus Iohannis, mesajul zilei pentru medicii tineri: Nu trebuie să ne mai aflăm în situația gravă de a mai stinge incendii

Klaus Iohannis, mesajul zilei pentru medicii tineri. Președintele României a fost prezent astăzi la festivitatea de deschidere a noului an universitar, la UMF Carol Davila din București.

„Sunt convins că voi, cei tineri, medicii de mâine, veți face că sistemul nostru de sănătate să fie tot mai aproape de nevoile pacienților.”

„Medicii, rezidenții, și de multe ori studenții din universitățile de medicină și farmacie, au fost în linia întâi a luptei împotriva pandemiei de COVID-19, riscându-și sănătatea și chiar viață. Iar pentru asta, va mulțumesc.

Medicină înseamnă viață. O viață mai sănătoasă, acces la tratamente noi și din ce în ce mai bune.

Unul dintre obiectivele majore ale Proiectului este reducerea semnificativă a analfabetismului funcțional și științific. Ne propunem să creștem capacitatea absolvenților educației obligatorii de a se informa din surse credibile și de a discerne între informațiile verificate și speculații. Înțelegerea și asimilarea inovațiilor științifice recente sunt condiții obligatorii pentru ca România să progreseze rapid și să reducă masiv decalajele față de statele puternic dezvoltate. Este necesar să integrăm inovația pe toate palierele vieții noastre, în societate, în economie și, evident, în educație.

Sub presiunea pandemică, vulnerabilitățile sistemului medical românesc, perpetuate zeci de ani, au fost evidențiate mai dramatic ca niciodată și au generat tragedii umane care au îndurerat întreaga națiune. Nu trebuie să ne mai aflăm în situația gravă de a mai stinge incendii. Trebuie să ducem la îndeplinire cât mai repede angajamentul reformei profunde în sistemul de sănătate, de care depinde viitorul generațiilor de medici și siguranța pacienților.”, a mai spus președintele Iohannis.

Avem nevoie să reconstruim rețeaua de medicină școlară, astfel încât unitățile de învățământ să redevină veritabile centre de informare și prevenție pentru a asigura astfel sănătatea societății de mâine.

Pandemia și-a pus puternic amprenta pe toate aspectele vieții noastre și a transformat profund existența omenirii la nivel global. În același timp, pandemia ne-a oferit multe lecții, în multe domenii.

Medicina a fost, în mod evident, în prima linie de combatere a efectelor acestei teribile epidemii. Cu toții am conștientizat importanța rolului pe care îl poate juca medicul de familie în dialogul constant și corecta informare a pacienților, nevoia de a dezvolta telemedicina și de a debirocratiza procedurile, dar și rolul pe care îl au asistența medicală și medicina de laborator.

Sub presiunea pandemică, vulnerabilitățile sistemului de sănătate românesc, perpetuate zeci de ani, au fost evidențiate mai dramatic ca niciodată și au generat tragedii umane care au îndurerat o întreagă națiune. Nu trebuie să ne mai aflăm în situația gravă de a mai stinge incendii!

Trebuie să ducem la îndeplinire cât mai repede angajamentul reformei profunde în sistemul de sănătate, de care depinde viitorul generațiilor de medici și siguranța pacienților. Putem acoperi aceste nevoi de investiții și din fondurile prevăzute inclusiv în Planul Național de Redresare și Reziliență, care prevede aproximativ 2,4 miliarde de euro pentru sistemul medical.

Stimați profesori, ştiu că mulți dintre dumneavoastră ați traversat o perioadă încărcată și dificilă, care pare că nu se mai sfârșește. Presiunea pusă pe sistemul medical și dificultățile organizării procesului educațional în regim online sau hibrid au făcut educația universitară medicală deosebit de complicată.

Remarc și consecvența cu care dumneavoastră ați continuat activitatea didactică în această perioadă și ați pus în prim-plan nevoia studenților de a realiza și activitățile practice, fără de care nu se pot obține competențele necesare meseriei.