Actual

Klaus Iohannis se alătură ONU în privința „otrăvii invizivbile”. Milioane de oameni sunt amenințați

Klaus Iohannis se alătură ONU în privința „otrăvii invizivbile”. Milioane de oameni sunt amenințați

Un avertismentul destul de dur al Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), atrage atenţia asupra faptului că „valurile de caniculă şi incendiile de vegetaţie vor deveni mai frecvente, mai intense şi mai îndelungate sub efectul schimbărilor climatice, degradând calitatea aerului şi afectând sănătatea oamenilor. Azi la Palatul Cotroceni, preşedintele lansează în dezbatere publică Raportul „Limitarea schimbărilor climatice şi a impactului lor: o abordare integrată pentru România”.

Avertisment sumbru al ONU: Calitatea aerului, amenintă milioane de oameni. Klaus Iohannis vrea limitarea schimbărilor climatice

Preşedintele Klaus Iohannis este implicat activ în eforturile naţionale şi internaţionale de combatere a schimbărilor climatice şi de consolidare a politicilor publice care să facă posibilă tranziţia climatică, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Astfel, Raportul „Limitarea schimbărilor climatice şi a impactului lor: o abordare integrată pentru România” va fi lansat în dezbatere publică, joi în cadrul unui eveniment care va fi găzduit la Palatul Cotroceni.

„Lansarea în dezbatere publică a Raportului pentru o perioadă de o lună de zile presupune centralizarea punctelor de vedere transmise în scris la adresa de e-mail clima@presidency.ro, precum şi o serie de întâlniri cu entităţi interesate de domeniul schimbărilor climatice, reprezentanţi ai mediului academic şi de cercetare, ai mediului de business şi ai organizaţiilor neguvernamentale. Opiniile şi contribuţiile constructive ale celor care îşi doresc să se angajeze în dezbatere vor genera îmbunătăţirea măsurilor propuse în Raportul «Limitarea schimbărilor climatice şi a impactului lor: o abordare integrată pentru România»”

ONU: Valurile de caniculă şi incendiile de vegetaţie vor deveni mai frecvente

Dezbaterea publică lansată de preşedintele Klaus Iohannis vine practic în acelaşi moment când oficialii ONU au lansat un averitsment destul de dur.

“Valurile de caniculă şi incendiile de vegetaţie vor deveni mai frecvente, mai intense şi mai îndelungate sub efectul schimbărilor climatice, degradând calitatea aerului şi afectând sănătatea oamenilor”, a avertizat miercuri Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), potrivit AFP.

Potrivit unui nou raport al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), agenţie specializată a ONU, o dinamică de intensificare reciprocă între poluare şi încălzirea globală va provoca un ”penalti climatic”, în urma căreia vor avea de suferit milioane de persoane.

Buletinul anual al OMM privind calitatea aerului şi climei se concentrează în special asupra impactului gazelor degajate de incendiile forestiere în 2021 când, la fel ca în 2020, căldura şi seceta au exacerbat propagarea incendiilor de pădure în vestul Americii de Nord şi în Siberia, provocând o creştere considerabilă a nivelurilor de particule fine (PM 2.5) nocive pentru sănătate, potrivit Agerpres.

”Potrivit estimărilor, chiar dacă emisiile sunt reduse, încălzirea planetei va provoca o sporire a incendiilor de pădure şi a poluării atmosferice pe care acestea o cauzează”, a explicat secretarul general al OMM, Petteri Taalas.

„Încălzirea planetei va provoca o sporire a incendiilor de pădure şi a poluării atmosferice. Vor avea de suferit milioane de persoane”

Într-un comunicat, Taalas subliniază că acest fenomen va avea efecte asupra sănătăţii umane, dar va afecta de asemenea ecosistemele întrucât poluanţii atmosferici se depun pe suprafaţa Terrei.

”Am observat acest proces în timpul caniculelor care au lovit Europa şi China anul acesta, când condiţiile atmosferice stabile, o expunere puternică la soare şi vânturile reduse au favorizat un nivel de poluare ridicat”, a precizat el.

Potrivit observaţiilor la scară planetară, suprafaţa anuală totală pârjolită arată o tendinţă în scădere în decursul ultimelor decenii, graţie diminuării numărului de incendii în savane şi preerii.