Lifestyle

Lacul care ucide și transformă păsările, care ating suprafața apei, în „stane de piatră”

Lacul care ucide și transformă păsările, care ating suprafața apei, în „stane de piatră”
reddit.com

Unul dintre cele mai neobișnuite locuri nu doar din Africa, ci și de pe întreaga planetă este lacul Natron din Tanzania.

Lacul Natron are o apă alcalină, cu un pH de până la 10,5 și este atât de caustică încât poate arde pielea și ochii animalelor care nu sunt adaptate.

Lacul Natron a fost numit astfel, tocmai pentru că bazinul său adăpostește un amestec natural de substanțe, care poartă chiar denumirea de natron (carbonat de sodiu decahidrat), un „coctail” utilizat în antichitate de către egipteni, la ritualurile de mumificare. Această substanță a ajuns aici din cauza erupțiilor vulcanice acumulată din apropiere.

Tanzania este singurul din lume în care poate fi regăsit un astfel de lac, cu o concentrație de substanțe provenite din erupțiile vulcanice acumulate în vecinătatea sa, care ucide și transforma în „stane de piatră”, păsările ce ating suprafața apelor sale, conservându-le într-o formă aproape perfectă, asemenea unor exponate dintr-un muzeu lugubru.

Prin urmare, despre lacul Natron din Tanzania se spune că  este sursa unora dintre cele mai fantasmagorice fotografii capturate vreodată, imagini care arată ca și cum animalele vii s-ar fi transformat instantaneu în piatră.

Dar, în ciuda legendelor urbane, animalele care ajung în acest lac nu se transformă instantaneu în piatră și nici nu mor imediat după ce intră în contact cu aceasta.  Pentru a junge în această stare, depozitele de carbonat de sodiu acționează ca și conservant pentru acele animale suficient de ghinioniste să moară în apele lacului Natron.

Un fotograf profesionist, Nick Brandt, a surprins în anul 2011 pe lacul Natron imagini bântuitoare, descoperind rămășițe de flamingo și alte animale cu depozite de carbonat de sodiu cretos, conturându-le corpurile în relief ascuțit.

FOTO livescience.com

În cartea sa, „Across the Ravaged Land”, Brandt a scris:

  • „Am găsit în mod neașteptat creaturile – tot felul de păsări și lilieci – spălate de-a lungul țărmului lacului Natron”.
  •  „Nimeni nu știe exact cum mor, dar… apa are un conținut extrem de mare de sodă și sare, atât de mare încât ar îndepărta cerneala de pe cutiile mele Kodak în câteva secunde.”

FOTO smithsonianmag.com

De asemenea, referindu-se la felul în care a repoziționat animalele, Brandt a precizat: „Am luat aceste creaturi așa cum le-am găsit pe țărm și apoi le-am plasat în poziții „vii”, readucându-le la „viață”.

„Casă” pentru numeroase păsări Flamingo

Se cunoaște faptul că apele alcaline ale lacului Natron susțin un ecosistem prosper de mlaștini de sare (zone umede de apă dulce), fiind casă pentru numeroase păsări Flamingo și chiar specii de pești care pot supraviețui în salinitatea apei de la marginea lacului. Mai mult de 2 milioane de flamingo mai mic ( Phoenicopterus minor ) folosesc lacul de mică adâncime ca principal loc de reproducere în Africa. Cuiburile flamingo sunt construite pe mici insule care se formează în lac în timpul sezonului uscat. Dar, trebuie precizat că populația de păsări flamingo sunt amenințate, de o hidrocentrală propusă pe râul Ewaso Ngiro, râul principal care alimentează lacul.

Lacul a fost descoperit de europeni

FOTO wikipedia.org

Lacul Natron a fost descoperit de europeni în anul 1954 și nu este singurul de acest tip din Africa de Est. Mai există un lac, denumit Bahi. În ambele lacuri temperaturile apei pot ajunge până la 41 de grade Celsius, au o culoare roșiatică ca rezultat al fotosintezei cianobacteriilor din apă, iar crusta de sare alcalină de pe suprafața lacului este, de asemenea, de multe ori de culoare roșie sau roz, produsă de microorganismele care trăiesc acolo, scrie livescience.com.