Actual

Laura Codruţa Kovesi, personajul principal al cărţii lui Daniel Morar. Protocoalele dintre procurori și SRI, motiv de scandal

Laura Codruţa Kovesi, personajul principal al cărţii lui Daniel Morar. Protocoalele dintre procurori și SRI, motiv de scandal

Relaţia lui Daniel Morar cu Laura Codruţa Kovesi este cunoscută de toată lumea. Kovesi i-a urmat lui Morar în fruntea DNA, moment despre care acesta spune că a început bine la DNA. Dinamismul ei și al procurorilor anticorupție era vizibil, povesteşte fostul magistrat și actual avocat, Daniel Morar în cartea sa „Putea să fie altcumva – O privire subiectivă a justiției după 1990”  ce va avea loc astăzi, la Târgul de carte Gaudeamus, Romexpo. De la începuturi şi până la primele conflicte nu a fost decât un pas.

Laura Codruţa Kovesi, personajul principal al cărţii lui Daniel Morar. Protocoalele dintre procurori și SRI, motiv de scandal

Multe dintre episoadele concrete pe care Daniel Morar le povestește poartă amprenta luptei magistratului cu supraputerea serviciilor de informații. Protocoalele din 2009, între procurori și SRI, l-au revoltat imediat pe Daniel Morar, susține cel care atunci era șef al DNA. Și au marcat unul dintre momentele de conflict cu Laura Codruța Kovesi, personaj frecvent numit în carte, aproape întotdeauna cu o conotație depreciativă.

Clauzele protocolului DNA – SRI m-au revoltat

„Clauzele protocolului m-au revoltat. Erau contrare legii, permiteau ofițerilor SRI să desfășoare activități de cercetare penală și obligau procurorii să comunice acestora mersul dosarelor”, scrie autorul.

„Eu mă străduiam să țin SRI cât mai departe de activitatea judiciară, iar Codruța Kovesi și Gabriela Scutea îi atribuiau, cu voia lor, competențe în cercetarea penală, pe care legea nu i le conferea”, scrie Morar în cartea sa potrivit Libertatea.ro.

El era procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, iar Laura Kovesi, procuror-șef al României.

„I-am replicat că DNA nu o să respecte dispozițiile nelegale ale actului secret”

Kovesi, spune Morar, mi-a spus că e decizia ei și că toată lumea trebuia să o respecte.

„I-am replicat că DNA nu o să respecte dispozițiile nelegale ale actului secret”.  Daniel Morar susține în carte că a informat DNA central și local despre protocol, pentru că-l obliga subordonarea față de Kovesi, însă pretinde că a făcut-o „atrăgându-le atenția cu privire la clauzele nelegale”.

„Le-am transmis lui Maior și lui Coldea că urma să-i punem sub învinuire”

În DNA au apărut suspiciuni că SRI îl protejează cumva pe perdantul alegerilor prezidențiale.

„Eram revoltați de faptul că SRI ne sfida și periclita instrumentarea unui dosar de corupție, astfel că le-am transmis lui George Maior și lui Florian Coldea că urma să-i punem sub învinuire pentru favorizarea infractorului. Nu a trecut mult timp și am fost sunat de președintele Traian Băsescu, căruia i s-au plâns cei doi și care voia să afle și de la mine cum stau lucrurile”, scrie Morar.

„Vocea Codruței Kovesi era ușor recognoscibilă”

Tot în legătură cu înregistrările există o altă referire, de data asta la Laura Kovesi. Spre sfârșitul mandatului acesteia la DNA, în vara lui 2017, au apărut înregistrări de la o ședință a DNA. Șefa instituției le cerea dosare răsunătoare.

„Un dosar cu un ministru, să presăm, sau măcar un dosar important”, spune o voce, atribuită șefei DNA de atunci.  Public, Laura Kovesi a susținut că există softuri de înregistrări care pot simula vocea sau că e trunchiat. Numai că „vocea Codruței Kovesi era ușor recognoscibilă, iar susținerile acesteia că spusele i-au fost scoase din context nu schimbau deloc datele problemei”, susține Daniel Morar.

Codruța Kovesi a început bine la DNA, dar a sfârşit prost

Daniel Morar recunoaște că „Codruța Kovesi a început bine la DNA. Dinamismul ei și al procurorilor anticorupție era vizibil”.

„A implicat însă serviciile de informații în activitatea investigativă, lansându-se într-o cruciadă confuză. La preluarea DNA a găsit o instituție cu un procent de 90% rată de condamnare, iar la plecare a lăsat-o cu un procent de condamnare abia peste 50%”, spune în continuare Morar.

Laura Codruța Kovesi e menționată de numeroase ori în cartea fostului magistrat, de cele mai multe ori negativ. „Atitudinile ei erau lipsite de onestitate profesională”. „Alegea să manipuleze”.

Kovesi trebuia să plece pentru că a răsturnat paradigma unei justiții penale normale, implicând serviciile secrete în activitatea judiciară și susținând senin că acest lucru este firesc. Cei care gândeau altcumva erau blamați, amenințați, și, în final, cercetați penal sau chiar arestați” a scris Daniel Morar.

Lansarea volumului „Putea să fie altcumva – O privire subiectivă a justiției după 1990”  va avea loc duminică, ora 15.00, la Târgul de carte Gaudeamus, care are loc la Romexpo. Va fi prezent și autorul Daniel Morar, fost magistrat și actual avocat. Daniel Morar e cel care susține în ultimele pagini ale lucrării că a vrut ca, după decenii intense, în care a fost în serviciul public și „am decis soarta altora și am luat decizii pentru alții”, să vină vremea ca „alții să ia decizii care să mă privească și pe mine”.