Social

Legea educației schimbă totul! Elevii vor primi burse generoase

Situația burselor școlare, sursa foto infofinanciar
sursă foto: infofinanciar.ro

Modificările la finanțarea școlilor sunt aduse de legea învățământului preuniversitar, care va intra în vigoare începând cu luna septembrie.

Unele burse vor avea denumiri noi și noi condiții de eligibilitate. Ministrul Educației va decide cuantumul minim, nu Executivul.

Ce tipuri de burse se acordă?

Bursele sunt acordate elevilor din România care îndeplinesc anumite cerințe, cum ar fi un dosar academic excepțional, o condiție socio-economică dificilă sau apartenența la un grup vulnerabil. Bursele de merit, bursele sociale, bursele tehnologice și bursele de excelență olimpică I sau II sunt doar câteva dintre diferitele tipuri de burse disponibile.

Bursa socială se acordă elevilor care provin din familii dezavantajate din punct de vedere socioeconomic sau din grupuri vulnerabile, bursa de merit se acordă elevilor care au excelat din punct de vedere academic, iar bursa tehnologică se acordă elevilor care sunt înscriși în licee tehnologice. Bursele pentru excelență olimpică I sau II se acordă elevilor care excelează la olimpiadele locale, naționale sau mondiale.
La recomandarea Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar, cuantumul minim al bursei este stabilit, însă, prin ordin al ministrului Educației. Cu excepția anului universitar 2023-2024, când suma minimă este stabilită prin Legea 198/2023, această sumă se modifică în funcție de anul universitar.

Câți bani vor primi elevii?

Pentru cele trei burse din 2023-2024 au fost rezervate următoarele fonduri: Premiile lunare pentru bursa de merit sunt de 450 de lei, bursa socială este de 300 de lei, iar alocația tehnologică este de 300 de lei. În cadrul noilor legi ale educației au fost puse la dispoziție și bursele de excelență olimpică I și II, care au fost acordate după cum urmează:

„Elevii care obțin distincții, respectiv premiile I, II și III și mențiune la olimpiadele școlare internaționale, respectiv campionatele sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației și la Jocurile Olimpice în parteneriat cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român, beneficiază de bursa de excelență olimpică I;

Elevii care obțin distincții, respectiv premiile I, II și III la olimpiadele școlare naționale organizate și finanțate de Ministerul Educației, beneficiază de bursa de excelență II.

Bursa de excelență olimpică se acordă lunar elevilor de gimnaziu și liceu, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției. Noua lege stabilește că bursele sociale și / sau cele tehnologice se pot cumula cu orice alt tip de indemnizație. Elevii din școlile particulare și confesionale vor beneficia de următoarele burse școlare: excelență olimpică I și II, cele sociale (dacă sunt școlarizați fără taxe), tehnologice (dacă se încadrează în specializările și condițiile stabilite și prezentate prin metodologia-cadru).

Valoarea lunară a indemnizațiilor de excelență olimpică este diferențiată în funcție de nivelul distincției obținute, astfel: echivalentul salariului de bază minim brut pe țară pentru locul I; 75% din salariul de bază minim brut pe țară pentru locul II; 50% din salariul de bază minim brut pe țară pentru locul III.

Pentru menţiune, cuantumul lunar al bursei de merit olimpic internaţional reprezintă echivalentul a 25% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată la data acordării acesteia.”, potrivit Legii nr. 198/2023 a învățământului preuniversitar.