Actual

Legile Justiției, votate. Reacția dură a unui magistrat: „În țara împăratului în fundul gol, o mână de neghiobi…”

Legile Justiției, votate. Reacția dură a unui magistrat: „În țara împăratului în fundul gol, o mână de neghiobi…”

Legile Justiției se află acum în mâna preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare, deşi există şi varianta ca ele să fie contestate la Curtea Constituțională. Senatorii au adoptat, decizional, cele trei proiecte de legi ale justiției, privind Consiliul Superior al Magistraturii, organizarea judiciară şi statutul judecătorilor şi procurorilor. Senatul a adoptat, în plen, cele trei proiecte de legi ale justiţiei privind CSM, organizarea judiciară şi statutul judecătorilor şi procurorilor.

Legile Justiției, votate. Reacția dură a unui magistrat: „În țara împăratului în fundul gol, o mână de neghiobi…”

Legile au trecut într-un ritm susținut, deși mai multe chestiuni au făcut obiectul unor dezbateri aprinse. Este vorba despre eliminarea abaterii disciplinare constând în nerespectarea deciziilor CCR. Legile justiţiei au creat dezbateri lungi şi acuze pe măsură.

USR și REPER n-au votat legile justiţiei. „PNL a decis că un USL 2 e mai bun decât o Românie europeană şi cu stat de drept”

USR și REPER s-a opus adoptării legilor care vizează reforma în justiție în forma propusă de coaliția de guvernare PSD – PNL – UDMR. Potrivit parlamentarilor celor două formațiuni, actele normative propuse de Cătălin Predoiu nu țin cont de o serie de observații venite de la instituțiile europene, dar și de la asociații ale magistraților.

„Acum ceva ani, în acest plen, luptam împotriva Legilor Justiţiei lui Dragnea. Societatea civilă lupta împotriva acelor legi. Astăzi, societatea civilă a adunat 144.000 de semnături ale unor oameni care ne atrag atenţia că nu facem bine ce facem dacă votăm aceste legi. USR este singurul partid consecvent care a rămas pe aceeaşi pozitie proeuropeană pentru statul de drept. Spre deosebire de colegii de la PNL care au decis că un USL 2 e mai bun decât o Românie europeană şi cu stat de drept”, a afirmat liderul senatorilor USR Radu Mihail, după votul în plenul Senatului.

Nicolae Ciucă: „Noile legi sunt rezultatul unei ample consultări pe care ministrul PNL Cătălin Predoiu”

De partea cealaltă, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă a declarat că cele trei legi reprezintă un angajament asumat prin PNRR și un obiectiv important în ridicarea MCV. Pun bazele unei adevărate modernizări a sistemului, aliniază justiția la principiile europene și îi consolidează independența, asigurând totodată respectarea drepturilor și libertăților cetățenești.

„Noile legi sunt rezultatul unei ample consultări pe care ministrul PNL Cătălin Predoiu a întreprins-o cu toate instituțiile responsabile din domeniu, iar în redactarea lor au fost implementate recomandările Comisiei de la Veneția, MCV și ale instanțelor judiciare”, a scris Nicolae Ciucă pe Facebook.

Marcel Ciolacu: „Asupra procurorilor şi judecătorilor nu ar trebui să existe sancţiuni disciplinare”

Întrebat, luni seară, la România TV, ce părere are despre amendamentul adoptat în Senat, la Legile Justiţiei, potrivit căruia judecătorii şi procurorii care nu respectă deciziile CCR scapă de sancţiuni, daca aplică dreptul european, Marcel Ciolacu a explicat că lucrurile nu stau tocmai aşa şi că, din punctul său de vedere, procurorii şi judecătorii nu ar trebui să fie sancţionaţi disciplinar.

”Din punctul meu de vedere asupra procurorilor şi judecătorilor nu ar trebui să existe sancţiuni disciplinare. Judecătorul trebuie să aibă o independenţă clară. Ar trebui să şi răspundă în cazul unei greşeli. Este o cu totul altă abordare. Dacă dorim o justiţie independentă, nu m-aţi auzit niciodată comentând o decizie a unui judecător, procuror sau a Curţii Constituţionale. Este exclus acest lucru şi orice politician trebuie să îşi asume acest lucru”, a declarat Marcel Ciolacu.

Judecătoarea Adriana Stoicescu: ” O mână de neghiobi vor transformă Înalta Curte într-un colhoz, iar Curtea Constituțională într-un CAP”

Nu acelaşi lucru este susţinut şi de judecătoarea Adriana Stoicescu care nu vede un viitor prea bun pentru Justiția din România, în contextul adoptării noilor legi propuse de ministerul condus de Cătălin Predoiu şi consideră că „sistemul judiciar din România va ajunge în epoca de piatră”.

 „În țara împăratului în fundul gol, o mână de neghiobi ne va aduce în epoca de piatră a justiției. Vor transformă Înalta Curte într-un colhoz, iar Curtea Constituțională într-un CAP. Fiecare va face cum îl taie capul, așa încât sper să apuc ziua în care un procuraras viteaz din Dolhasca va începe urmărirea penală a unui ministru, pentru plagiat, pentru că normele de procedura îl lasă complet rece”, a transmis judecătoarea Adriana Stoicescu într-o postare pe Facebook.

Potrivit spuselor sale, România se va transforma în ultima haltă de la periferia Uniunii Europene, un loc al traficanților de carne vie, a transportatorilor de droguri și a pedofililor.