Actual

Lipsă acută de medicamente în spitale. Sănătatea cetățenilor, pusă în pericol

spital, sursa foto GdS
sursa foto GdS

Lipsă acută de medicamente în spitale. Sistemul de sănătate din țara noastră întâmpină anumite probleme, care sunt extrem de grave. Lipsa de investiții și a unui buget suficient duce la apariția unei situații limită. Mai exact, o criză a medicamentelor. Nu există destui bani pentru a le oferi oamenilor tratamentele de care au nevoie.

Este o lipsă acută de medicamente vitale în spitale. Medicii încep să amâne operațiile care nu sunt urgente. Criza s-a extins și în rândul medicilor de familie, care se pregătesc de o grevă generală.

Lipsă acută de medicamente în spitale

Situația din spitale este din ce în ce mai îngrijorătoare. Sistemul se află în pragul unei crize istorice. Medicii de familie sunt în grevă, iar chirurgii vor să amâne operațiile care nu sunt urgente. Medicii reciclează consumabilele medicale, deoarece nu există bani disponibili.

Cea mai mare problemă este în cazul medicamentelor care salvează vieți. Acestea nu mai există în spitale, iar pacienții care au nevoie de ele sunt neputincioși. Lipsa fondurilor poate duce la punerea în risc a vieții unor pacienți.

Promisiuni neconcretizate

Lipsă acută de medicamente în spitale. În tot acest timp, Guvernul oferă doar promisiuni. Banii nu vor ajunge cel puțin până săptămâna viitoare, dar cheia se află la Ministerul de Finanțe. Bugetul spitalelor este unul extrem de mic și insuficient. Medicii nu pot folosi medicamentele sau materialele de care au nevoie pentru a salva vieți. Pur și simplu pentru că nu există fonduri.

Pacienții cu boli grave s-au trezit alergând între farmacii și spitale în căutarea medicamentelor necesare. Aceștia nu pot aștepta și cu siguranță nu se încred în promisiunile oficialilor. Cea mai gravă situație este în special acolo unde ajung bolnavii de cancer, la Institutul Oncologic.

Medicii sunt depășiți de situație

Lipsă acută de medicamente în spitale. „Purtăm nişte mănuşi care ar trebui folosite pentru pacienţii cu Hiv, sau hepatita C, adică astea erau de rezervă, mănuşile obişnuite nu mai sunt. Lipsesc citostatice, sondele de intubaţie nu sunt calitative. Nu se mai pot face endoscopii, deoarece nu este endoscop”, a explicat un medic de la Institutul Oncologic.

Medicii ajung în situația în care sunt nevoiți să cumpere singuri lucrurile de care au nevoie pentru a-și face meseria. „Ne descurcăm, cu resurse mai puţine, încercăm să facem aceeaşi performanţă ca şi colegii din ţări bogate. Trebuie să drămuim materialele, că altfel n-avem.” a spus Laurentiu Simion, medic.

Lipsa de materiale sanitare

În toate spitalele există o lipsă acută de materiale sanitare. „La unele spitale şi în unele cazuri sunt pacienţi amânaţi, cauza principală este lipsa de materiale sanitare.” a spus Vasile Barbu, preşedinte Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor.

Principala problemă provine de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Dar, aceștia dau vina pe Ministerul Finanțelor și așa mai departe. Dar, în acest timp, pacienții rămân în spitale, fiind imposibil să fie tratați și să primească medicamentele de care au nevoie.

Marcel Boloș a semnalat că în ședința de Guvern de mâine va fi aprobată majorarea bugetului pentru materiale medicale și medicamente. „Mâine intră în şedinţa de guvern memorandumul cu majorarea limitelor bugetare pentru aceste categorii de cheltuieli, iar formalităţile sunt la nivelul casei de asigurări de sănătate.” a spus Marcel Boloş ministrul Finanţelor, conform Observator .