Info Actual > Politică > Lista noului Guvern monocolor USR-PLUS este gata. Uite cu ce propuneri vine Cioloș pentru funcția de Ministru al Sănătății
Politică

Lista noului Guvern monocolor USR-PLUS este gata. Uite cu ce propuneri vine Cioloș pentru funcția de Ministru al Sănătății

Cioloș îl pune la punct pe Iohannis privind ieșirea de la guvernare

Lista noului Guvern monocolor USR-PLUS este gata. Uite cu ce propuneri vine Cioloș pentru funcția de Ministru al Sănătății.

Lista miniștrilor pe care Dacian Cioloș îi vrea în noul guvern monocolor USR-PLUS a fost prezentată de Mihai Gâdea, miercuri, în exclusivitate, la Sinteza zilei.

Dacă PNL şi UDMR refuză refacerea coaliţiei, USR merge în Parlament cu un guvern minoritar. Iar dacă Florin Cîțu e nominalizat premier, alegeri anticipate USR-PLUS a decis miercuri seară ca, în cazul în care PNL şi UDMR refuză refacerea coaliţiei, Dacian Cioloş să se prezinte în Parlament cu un guvern monocolor USR.

„Dacă ei (PNL şi UDMR – n. red.) nu vin alături de noi, mergem cu guvern minoritar în Parlament”, a precizat unul dintre liderii USR pentru News.ro.

Potrivit surselor citate, o altă decizie este ca în cazul în care Guvernul Cioloş va fi respins, iar preşedintele Iohannis îl va propune din nou premier pe Florin Cîţu, atunci USR să susţină alegerile anticipate.

dacă PNL şi UDMR refuză refacerea coaliţiei, USR merge în Parlament cu un guvern minoritar. Iar dacă Florin Cîțu e nominalizat premier, alegeri anticipate USR-PLUS a decis miercuri seară ca, în cazul în care PNL şi UDMR refuză refacerea coaliţiei, Dacian Cioloş să se prezinte în Parlament cu un guvern monocolor USR.

„Dacă ei (PNL şi UDMR – n. red.) nu vin alături de noi, mergem cu guvern minoritar în Parlament”, a precizat unul dintre liderii USR pentru News.ro.

Potrivit surselor citate, o altă decizie este ca în cazul în care Guvernul Cioloş va fi respins, iar preşedintele Iohannis îl va propune din nou premier pe Florin Cîţu, atunci USR să susţină alegerile anticipate.

Lista noului Guvern monocolor USR-PLUS este gata

 • Dacian Cioloș – Prim-ministru
 • Dan Barna – vicepremier și ministru de externe
 • Vlad Voiculescu / Ioana Mihăilă – Ministru al Sănătății
 • Cătălin Drulă – Ministrul Transporturilor
 • Cristian Ghinea – Ministrul fondurilor Europene
 • Cristina Prună – Ministrul Economiei/Energiei
 • Stelian Ion – Ministrul Justiției
 • Dragoș Pâslaru / Oana Țoiu – Ministrul Muncii
 • Claudiu Năsui / Anca Dragu – Ministrul Finanțelor
 • Ștefan Pălărie – Ministrul Educației
 • Dragoș Tudorache – Ministrul Administrației și Internelor
 • Ionuț Moșteanu – Ministrul Dezvoltării
 • Iulian Bulai – Ministrul Culturii
 • George Cățean – Ministrul Agriculturii

Biroul Național al USR a decis convocarea Comitetului Politic, duminică, 17 octombrie, ora 18:00. Biroul Național va propune Comitetului Politic mandatarea premierului desemnat Dacian Cioloș să prezinte în fața Parlamentului o propunere de guvern USR, în cazul în care PNL și UDMR refuză refacerea coaliției de guvernare.

„Pentru mine, în calitate de prim-ministru desemnat de președintele României, lucrurile sunt clare. Vom căuta să reformăm coaliția cu PNL și UDMR și pentru asta fac tot ce este posibil pentru a negocia o formulă de guvernare cu președinții celor două partide.

Însă, în paralel cu această încercare de negociere, am luat câteva decizii pentru că avem un calendar clar și scurt pentru a prezenta un guvern în Parlament și asta se va întâmpla și dacă ajungem la un acord, și dacă nu.

În aceste condiții, Biroul Național al USR a decis să continue discuțiile cu foștii parteneri, în paralel cu redactarea unui program de guvernare și propunerea unei liste de miniștri.

Dorința noastră e refacerea coaliției, iar în cazul în care negocierile durează mai mult decât perioada formală sau eșuează e nevoie să oferim o soluție funcțională pentru un nou guvern”, a declarat Dacian Cioloș.

Premierul desemnat, Dacian Cioloş nu exclude un guvern minoritar

„Mâine vor decide (liderii PNL şi UDMR – n.r.) dacă susţin una dintre variantele pe care le-am propus: sau să începem negocierile pentru un guvern de coaliţie, sau dacă nu sunt de acord să intre într-un guvern de coaliţie, dacă sunt în măsură să susţină un guvern minoritar în cazul în care noi vom face o propunere de program şi de guvern minoritar în Parlament şi lucrul acesta îl vom discuta astăzi în Biroul Naţional. Discutăm toate opţiunile care sunt pe masă acum”, a afirmat Cioloş, după întâlnirea cu liderii PNL, UDMR şi minorităţi.

Acesta a precizat că nu este exclusă varianta unui guvern minoritar: „Nu excludem (un guvern minoritar – n.r.), dar pentru asta trebuie o discuţie şi o decizie în conducerea partidului”, a mai adăugat Cioloş.

Amintim că Florin Cîțu a făcut declarații, miercuri seară, după discuțiile cu Dacian Cioloș și Kelemen Hunor.

„Astăzi, nu a fost nicio concluzie la această discuție. Am spus și în această întâlnire că mi se pare normal ca cei care au declanșat criza, adică coaliția AUR-PSD-USR să vină și cu o soluție. Am primit mandatul domnului Dacian Cioloș, o să mai discutăm, o să mai vedem, dar astăzi nu este nicio concluzie”, a declarat liderul PNL, Florin Cîțu.

Există disponibilitate pentru refacerea coaliției PNL-USR-PLUS-UDMR?

„Astăzi suntem aici, am spus, din respect pentru români. Noi vrem ca România să nu rămână în criză, dar așa cum am spus, și spun de fiecare dată, soluția, în primul rând, trebuie să vină de la cei care au aruncat România în criză. După aceea mai vedem mai departe”, a spus Cîțu.

Florin Cîțu a afirmat că la întâlnirea cu Dacian Cioloș și Kelemen Hunor nu s-a discutat despre cine ar putea prelua ministerele.

„Nu am ajuns chiar așa departe astăzi, în aceste discuții. Nu s-a discutat nimic despre ministere”, a subliniat liderul PNL.

Potrivit lui Florin Cîțu, liderul USR, Dacian Cioloș a venit la întâlnire cu intenția de a reface coaliția.

„Ideea, intenția era cea de a reface coaliția, din partea domnului Dacian Cioloș. Am vorbit mai puțin despre acest lucru astăzi. Un alt mesaj pe care l-am transmis astăzi a fost că atunci când Dacian Cioloș a fost la Cotroceni ne gândim că a avut în spate un mandat sau o majoritate când l-a propus USR premier. Acea majoritate este a AUR-PSD-USR, de aceea revin la această coaliție care are o majoritate testată în Parlamentul României, dar noi discutăm în continuare”, a mai spus Florin Cîțu.