Actual International

Lista oligarhilor ruși care se chinuie să-și ascundă averile: Magnatul îngrășământului, al tutunului, al petrolului…

Lista oligarhilor ruși care se chinuie să-și ascundă averile: Magnatul îngrășământului, al tutunului, al petrolului…
The Economic Times

Oligarhii ruși sancționați de Occident vor să-și pună la adăpost cât mai mult din avere, iar iahturile extravagante sunt și ele pe listă.

O investigație a ziarului britanic The Observer arată că superiahturile oligarhilor ruşi sancţionaţi dispar din sistemele globale de urmărire, în încercarea acestora de a evita alte sancţiuni. Datele AIS (automatic identification system) oferite de compania de urmărire VesselsValue arată că șase astfel de ambarcațiuni nu mai apar pe hărțile respective.

Șase nave au dispărut din sistemele globale de urmărire

Este vorba despre un iaht Clio deţinut de industriaşul Oleg Deripaska, înregistrat ultima dată în Marea Neagră pe 18 aprilie; iahtul Galactica Super Nova al fostului CEO Lukoil Vagit Alekperov, văzut ultima dată în largul coastei croate pe 2 martie; precum și nava Ocean Victory a lui Viktor Rashnikov, înregistrată ultima dată în Maldive pe 1 martie.

Oleg Deripaska

Vagit Alekperov

Viktor Rashnikov

Alte trei superiahturi deţinute de magnatul îngrăşămintelor Andrey Melnichenko, magnatul tutunului Igor Kesaev şi miliardarul Andrey Guryev au dispărut, de asemenea, din sistemele de urmărire în ultimele luni, în timp ce se aflau în Maldive şi Caraibe.

Andrey Melnichenko

Igor Kesaev

Andrey Guryev

Ce spun specialiștii

„Este foarte posibil ca toate aceste nave să-şi fi oprit intenţionat emiţătoarele de semnal şi să fi intrat în modul incognito”, a declarat, pentru The Observer, Sam Tucker de la VesselsValue. De asemenea, The Guardian notează că un membru al echipajului unui superiaht deţinut de un oligarh sancţionat a declarat că li s-a cerut să oprrească sistemul de identificare automată.

Organizaţiei Maritime Internaţionale spune Legea maritimă impune iahturilor să transmită un semnal pe distanţă lungă, pentru a spori securitatea transportului maritim şi a facilita protecţia mediului marin.