Actual

Litoralul nu mai este opțiunea favorită a românilor. Unde vor merge turiștii în minivacanță?

Litoral Românesc Sursa foto Pico Mar Travel
Sursa foto Pico Mar Travel

Ne aflăm în sezonul de vară, iar în mod normal, litoralul este luat cu asalt de turiștii care vor să se bucure de mare și de soare, alături de familie și de cei dragi. Se apropie minivacanța de Sfânta Maria, în care oamenii vor avea parte de mai multe zile libere în care se vor putea distra la malul mării. Deși există multe persoane care și-au făcut rezervări pentru litoral, se pare că stațiunile de la mare nu se află în topul preferințelor românilor pentru această minivacanță. Turiștii au ales să-și petreacă zilele libere în alte orașe ale țării.

Un motiv care se află în spatele acestei decizii a turiștilor pot fi prețurile destul de mari de pe litoral, care au crescut semnificativ de la 1 august. De asemenea, românii s-au săturat de căldură, așa că au ales să se îndrepte spre stațiunile din zona montană, unde temperaturile sunt mai scăzute.

Stațiunile preferate de turiști în minivacanța de Sfânta Maria

Această perioadă de minivacanță oferă din nou românilor un moment în plus de relaxare, dar reprezintă de asemenea, și o oportunitate pentru persoanele din turism de a face profit și de a se bucura de un număr mare de turiști. Dra, se pare că în acest an, preferințele românilor pentru minivacanță s-au schimbat semnificativ. Oamenii nu mai doresc să meargă pe litoral, și se îndreaptă în schimb către alte orașe mari din țară, care vin cu multe oferte de cazare și mâncare, dar și cu diferite atracții turistice. Potrivit unei platforme hoteliere online, majoritatea rezervărilor (33,81%) pentru această minivacanță de Sfânta Maria au fost realizate pentru hoteluri sau pensiuni în marile orașe ale țării.

Spre surpriza tuturor, litoralul nu se mai află în topul destinațiilor favorite ale românilor. Costul mediu pentru un sejur de două nopți pentru două persoane este de 892 de lei, în perioada minivacanței. Cele mai populare destinații sunt Brașov, Sibiu, Oradea și București, iar pe locul al doilea se situează litoralul românesc (18,86% din rezervări), călătorii preferând în special Costinești, Mamaia, Eforie Nord și Neptun. 13,32% din rezervări sunt făcute în regiunile montane, Sinaia, Bușteni, Predeal și Bran înregistrând cea mai mare popularitate printre turiști. Deja renumitele Sovata, Praid, Băile Felix și Băile Herculane sunt stațiunile balneoclimaterice pe care românii le-au ales pentru a petrece vacanța de Sfânta Maria (8,65% din rezervări).

Numărul rezervărilor pentru perioada de minivacanță este în creștere cu 8% față de aceeași perioadă din 2022, an în care s-au înregistrat creșteri uriașe ale rezervărilor pentru weekendul de Sfânta Maria, informează site-ul de rezervări hoteliere online.  De asemenea, 2023 este primul an în care principala destinație de minivacanță a călătorilor nu va fi litoralul. Turiștii pot găsi în continuare locuri de cazare pe litoral și nu numai. Există oferte pentru hoteluri, pensiuni și case de vacanță, care permit și plata cu vouchere, potrivit sursei citate.

Minivacanța de Sfânta Maria, o oportunitate pentru hotelieri

Aceste zile libere oferite angajaților reprezintă o oportunitate excelentă pentru oamenii din turism, fiind și un mod de promovare pentru sezoanele viitoare de vară.  „Weekendul prelungit de Sf. Maria este ultima minivacanţă din acest sezon estival, o ocazie excelentă pentru turiştii care vor să se bucure de câteva zile de relaxare, dar şi o oportunitate pentru jucătorii din industrie pentru a le oferi clienţilor experienţele dorite şi pentru a se promova cât mai bine pentru următoarele sezoane. Vremea se anunţă a fi caldă, atât pe litoral, cât şi la munte„  a precizat Rita Szilveszter, marketing manager Travelminit.ro, conform Agerpres .