Actual

Locuitorii unei regiuni din România, afectați de un dezastru ecologic. Minele abandonate otrăvesc oamenii și animalele

mine abandonate

Într-un râu din Maramureș a fost descoperit un adevărat dezastru ecologic. Se pare că reprezentanții unei organizații de mediu au descoperit mii de pești morți, iar de vină ar fi apele dintr-o mină a locului, anunță Digi24.

Pești morți și apă otrăvită, într-un râu din Maramureș

Dacă au existat momente în care România se baza foarte mult pe producția de cărbune, iar minele erau „locul de aur” pentru producția de combustibil, ei bine, în prezent, sute de astfel de locuri aduc românilor doar probleme de sănătate, punându-le viața în pericol. La ora actuală, râul Săsar, din Maramureș găzduiește în prezent un adevărat dezastru ecologic.

Se pare că acest lucru nu este în premieră, iar poluarea extrem de periculoasă întâmplă de ani întregi, după fiecare ploaie. Mai mult, operațiunile de ecologizare a fostelor mine sunt amânate de fiecare dată, din lipsă de fonduri. Sănătatea localnicilor este pusă în pericol zi de zi, însă timpul trece, iar autoritățile nu găsesc soluții.

Apă foarte murdară în aval de Sasar, plin de puiet mort. Peste tot pesti morți”, transmite un reprezentant al Organizației pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului.

Conform sursei citate, Garda de Mediu, Prefectura Maramureș și Inspectoratul Județean de Poliție s-au arătat uimite de cele aflate și au susținut că nu au primit plângeri legate de poluarea de pe râul Săsar. Acoperind, desigur, cele întâmplate, reprezentanții instituțiilor nu au dorit să ofere declarații pe marginea acestui subiect. În zonă, mai mulți locuitori au avut probleme de sănătate, cele mai multe fiind afecțiuni pulmonare și boli respiratorii grave.

Este afectat aparatul cardio-vascular, afecțiuni hepatice, afecțiuni comportamentale, neuro-psihice, defecte genetice, nașteri premature și afecțiuni cu care ne confruntăm în ultimul timp la copii, la copii sub 5 ani”, a mai transmis Anca Buteanu, medic de familie.

De ani întregi există proiecte prin care să se aplice închiderea minelor și zonelor din împrejurul acestora, însă niciun plan nu a putut fi dus la final. Oamenii legii din zonă susțin că nu este vorba despre dezinteres, ci doar despre lipsa fondurilor. Adevărul, cu siguranță, este undeva la jumătate.

Anul acesta, prin buget, s-au aprobat 53 de milioane. Din aceste 53 de milioane, din start, 5.300.000, conform legii, nu ți s-au virat pentru faptul că e acel 10% care se reține de la început. Ulterior, la rectificarea bugetară care a fost acum în luna iunie, acest 10% a fost luat și dat în altă parte, deși era nevoie maximă de banii ăștia”, a completat Iustin Talpoș, director Conversmin SA, potrivit sursei citate.