Actual

Lovitură pentru Marius Budăi privind aceste pensii! Proiectul, retrimis la Ministerul Muncii: Forma nu este una tocmai corectă

pensii
sursa: capital.ro

Marius Budăi, ministrul Muncii din partea PNL, primește o adevărată lovitură după ce purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a declarat, la Prima News Tv, că există două comunicări de la Comisia Europeană privind forma actuală a legii pensiilor speciale, motiv pentru care proiectul de la Guvern a fost retrimis Ministerului Muncii pentru a fi refăcut.

„Forma care ne-a parvenit de la Guvern a fost retrimisă Ministerului Muncii. Forma acestei legi, din păcate, există două comunicări de la Comisia Europeană, nu este una tocmai corectă. Sunt aspecte care ţin de un principiu al nediscriminării, apropo de acel procent după care se vor recalcula toate aceste pensii, cărora li se va anula acest caracter special şi se va aproba un procent”, a explicat Ionuţ Stroe la Prima News Tv, potrivit News.ro.

Banca Mondială cere același procent pentru magistrați privind pensiile speciale

Oficialul PNL spune în raportul Băncii Mondiale se specifică clar că trebuie să existe același procent și în cazul magistraților sau personalului navigant.

„Unele sunt propuse a se calcula pe 85% din ultimile şase luni, din ultimii şase ani, altele au 65%, deci sunt procente diferite. În acel raport al Băncii Mondiale se specifică foarte clar că trebuie să existe acelaşi procent peste tot, şi la magistraţi, şi la personalul Navigant, la toţi”, a adăugat oficialul, adăugând că „al doilea aspect este legat de lipsa unui calcul privind efortul bugetar, implicaţiile pe care această lege le are, lucru care poate fi completat de ministerul Muncii şi de ministerul de Finanţe şi retrimisă legea în Parlament”.

Mai mult, în prezent, există o delegație a Băncii Mondiale în România care se întâlnește cu „toate partidele” pentru a discuta despre legea pensiilor speciale.

„Există şi câteva opinii ale CCR, cum trebuie făcut acest proiect şi din punctul nostru de vedere, este o chestiune care asumată în această sesiune parlamentară poate fi promovată ca proiect de lege, îndată ce avem toate aceste chestiuni. Există o delegaţie a Băncii Mondiale care se află în România şi se întâlneşte cu toate partidele”, a mai spus Ionuț Stroe.

Tensiuni în coaliție din cauza pensiilor speciale

Proiectul reformării pensiilor creează tensiuni în interiorul PSD, cât și în coaliția de guvernare. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a fost acuzat de către colegii de partid că nu a gestionat problema, iar proiectul de lege privind pensiile speciale depus în Parlament are mari lacune.

Banca Mondială a propus pentru calcularea pensiilor militarilor și polițiștilor o cotizare de 45% pe ultimele 12 luni de activitate sau 65% din venitul mediu din întreaga carieră. Ministerul Muncii a elaborat un proiect de lege în acest sens care a intrat în dezbaterea Senatului. Prima problemă întâmpinată la nivelul Coaliției este că PNL nu susține modul de calculare a pensiilor militarilor și polițiștilor iar Marius Budăi nu a reușit să-i convingă pe aceștia să-i susțină proiectul.

De asemenea o altă problemă a reformei legii pensiilor este eliminarea regimului de pensii speciale și impunerea unei cotizări a procurorilor și judecătorilor la sistemul de pensii.

Liderii PSD i-ar fi reproșat ministrului Muncii, în ședința de partid că nu a reușit să găsească soluția prin care să poată fi reduse pensiile magistraților. De asemenea social-democrații sunt nemulțumiți că Ministerul Muncii ar fi redactat prost proiectul de lege.

De precizat este că România trebuie să trimită cel târziu în luna iunie cea de-a treia cerere de plată care este în valoare de 3,1 miliarde de euro. Aceasta trebuie însoțită de documentația aferenta îndeplinirii a 55 de ținte și jaloane. Cererile de plată pot fi trimise doar dacă au fost îndeplinite jaloanele pe care Guvernul și le-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.