Info Actual

Info Actual > Diverse > Lovitură uriașă în lumea artistică. Raluca Turcan și Bogdan Gheorghiu, decizie de ultimă oră
Diverse

Lovitură uriașă în lumea artistică. Raluca Turcan și Bogdan Gheorghiu, decizie de ultimă oră

Lovitură uriașă în lumea artistică. Raluca Turcan și Bogdan Gheorghiu, decizie de ultimă oră

Lovitură uriașă în lumea artistică. Raluca Turcan și Bogdan Gheorghiu, decizie de ultimă oră!

Raluca Țurcan și Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii, favorizează “Untold” și “Neversea”, însă au anulat șansele unor artiști să beneficieze de ajutorul de la stat.

100 milioane de Euro anunțate că ajutor de stat pentru sectorul cultural se adresează în primul rand (și din nou favorizate) festivalurilor cu vânzare de bilete, mai ales “UNTOLD” și “NERVERSEA”.

„Se pare că sectorul cultural, pentru cei care decid destinația ajutoarelor de stat în Romania, înseamnă doar cei care vând bilete, doar aceștia pot accesa sume mari de bani (în cazul celor doua festivaluri, pnala la 800.000 euro). Următoarele categorii de persoane fizice/juridice din sectorul cultural sunt complet excluse în viziunea Viceprim-Ministrului și a Ministrului Culturii: artiști, impresari artistici, manageri, firme de scenotehnica inclusiv tehnicienii lor, sali de spectacole, teatre în aer liber etc., etc.

Sectorul Cultural a fost primul oprit complet în martie 2020

Criteriul de acordare a ajutoarelor de stat în sectorul cultural este în viziunea Vicepremierului și a Ministrului Culturii vânzarea de bilete. Acest criteriu exclude pe toți cei enumerați mai sus și pe mulți alții de la accesul la aceste ajutoare de stat, atât de necesare în aceasta perioada. Sectorul Cultural a fost primul oprit complet în martie 2020 și probabil vă fi ultimul care vă fi redeschis. Atașam, SCRISOAREA DESCHISA, trimisa către Guvernul României, Primului Ministru – Domnul Ludovic Orban, Viceprim – Ministrului Doamna Raluca Țurcan, Ministrului Culturii Domnul Bogdan Gheorghe și Primarului Capitalei Domnul Nicusor Dan:

SCRISOARE DESCHISA

Stimate Doamne și Stimați Domni,
Patronatul Producătorilor, Organizatorilor de Spectacole și Impresarilor Artistici din Romania, reacționează prin prezenta Scrisoare Deschisa la Comunicatul de presa “ 100 milioane euro pentru sectorul cultural prin schema de ajutor de stat” .
Prin prezenta scrisoare vrem să vă atragem atenția că aceasta “încercare” de ajutorare a sectorului cultural denota necunoașterea adevăratei situații din acest sector, mai ales în zona privata a lui, în tara noastră. Din acest motiv, Comunicatul Ministerului Culturii nu ia în seama problemele organizatorilor de spectacole, impresarilor artistici, firmelor de scenotehnica dar și ale artiștilor interpreți.
Domeniul privat al sectorului cultural a fost afectat 100% de masurile luate de Guvern încă de la începutul pandemiei (martie 2020), masuri care nu s-au relaxat de fapt, nici un moment. Limitele de 500 de spectatori pe spectacol, 50-30% din capacitatea sălilor de spectacole și de teatru, etc. etc. nu au dus nici un moment la o “salvare” a acestei industrii.
La cele 15 întâlniri despre care vorbesc Domnul Ministru al Culturii – Bogdan Gheorghiu și doamna Vicepremier – Raluca Țurcan, au fost invitați numai anumiți reprezentanți ai organizatorilor de spectacole și anume, firmele organizatoare de festivaluri. Patronatul nostru, că și alte organizații din domeniu, nu au fost niciodată invitați/primiti la aceste întâlniri. Ținem să menționam că am adresat o scrisoare Primului Ministru – Domnul Ludovic Orban/ și în atenția Doamnei Vicepremier Raluca Țurcan, prin care ne-am arătat dorință de a fi invitați la acest fel de întâlniri dar nu am primit nici un răspuns oficial până astăzi. Aceeași atitudine de ignorare a avut-o la adresa noastră și domnul Ministru al Culturii Bogdan Gheorghiu.
Dorim să vă atragem atenția că toate masurile luate până în prezent de către Guvern și cele propuse acum pentru ajutorarea sectorului cultural, sunt luate mai ales în interesul organizatorilor celor doua mari festivaluri “UNTOLD” și “NEVERSEA”.
Doamna Raluca Țurcan și Domnul Bogdan Gheorghiu au declarant de mai multe ori susținerea de masuri (nerambursarea publicului plătitor de bilete, emiterea de vouchere pe perioade aproape nelimitate, pentru că nici anul viitor aceste festivaluri nu vor putea exista, etc., etc.) numai în favoarea acestor festivaluri, “uitând” în mod repetat miile de spectacole organizate de către alti organizatori privați și contribuția foarte importanta a IMPRESARILOR ARTISTICI, ȘCOLIȚI ȘI ATESTAȚI DE CĂTRE MINISTERUL CULTURII PRIN COMISIA DE ATESTARE ȘI AVIZARE ÎN DOMENIUL IMPRESARILOR ARTISTICI DIN CADRUL INSTITUTULUI NATIONAL DE CERCETARE ȘI FORMARE CULTURALA (INCFC).
Domnul Bogdan Gheorghiu – Ministrul Culturii, nu a menționat niciodată în discursurile sale sau mai nou, acum în aceasta propunere de ajutorare a sectorului cultural, IMPRESARII ARTISTICI (peste 1.200 – persoane fizice și persoane juridice), școliți și atestați de ani de zile de către acest serviciu important (INCFC) al Ministerului Culturii/Guvernului României. INCFC se afla doar cu un etaj mai jos de biroul domnului Bogdan Gheorghiu. Domnul ministru a acționat de fiecare data că și cum nu ar avea habar de existenta acestui important serviciu din subordinea dansului. Să nu fi auzit nici de REGISTRUL ARTELOR SPECTACOLULUI !?!?
În ultima să declarație a menționat pentru prima oara existenta INCFC, dar din nou, a omis categoria IMPRESARILOR ARTISTICI.
Vă prezentam mai jos, situația reala de pe piață evenimentelor culturale din Romania:
– 80% din evenimetele culturale din tara noastră sunt fară vânzare de bilete. Fie că sunt organizate de către firme mari din domeniul privat și au caracter promoțional, fie sunt organizate de către Primăriile locale, Consiliile Județene, Centrele Culturale, etc.
Toate aceste evenimente sunt licitate iar organizarea lor este câștigată de către organizatori privați, impresari artistici sau firme care se ocupa cu mai multe aspecte din domeniul cultural. Toate își plătesc taxele și impozitele de toate felurile la statul roman. Aceste evenimente aduc statului roman cele mai mari venituri din domeniul cultural.
Festivalurile mari încasează bani pe bilete de la publicul roman și peste 80% din aceste încasări se duc în afara României ( plata artiști internaționali, plata scenotehnica la firme străine, etc. etc.).
Mai exista și situații combinate în care se afla multe firme și organizatori/impresari de la noi din tara: în timpul unui an fiscal organizează spectacole cu bilete și evenimente locale sau naționale fară vânzare de bilete.

Din situațiile prezentate mai sus rezulta limpede că AJUTORUL ACORDAT TREBUIE SĂ TINA CONT DE CIFRA DE AFACERI ȘI NU DE VÂNZAREA DE BILETE.
Criteriul vânzării de bilete duce din nou, la favorizarea câtorva firme organizatoare de cate un festival pe an, firme care deja au fost ajutate din plin.
Consideram că aplicarea CRITERIULUI VÂNZĂRII DE BILETE vă duce la mari nedreptăți în domeniul nostru de activitate, ignorând situația reala din sectorul cultural din Romania, explicata de noi mai sus.

Acest criteriu elimina nedrept artiștii și firmele suport, fară de care sectorul cultural nu ar putea funcționă: artiști, impresari artistici, manageri, firme de scenotehnica, sali de spectacole cu administrare privata, teatre în aer liber, etc.

PE SCURT, PROPUNEREA NOASTRĂ ESTE DE A COMASA MASURILE A, B și C ÎNTR-UNA SINGURA CARE SĂ AIBĂ CRITERIU DE DEPARTAJARE CIFRA DE AFACERI ȘI NU NUMĂRUL DE BILETE VÂNDUTE.

Insistam prin a vă atrage atenția că numărul de bilete vândute introduce erori foarte mari în aprecierea sau departajarea aplicantilor la aceste granturi.

Cu respect,
Patronatul Producătorilor, Organizatorilor de Spectacole și Impresarilor Artistici din Romania

Președinte, Aurel Mitran
Vicepreședinte, Mihai Cernea
Vicepreședinte, Anghel Stoian
Secretar General, Niki Constantinescu