Lifestyle

Macedonia de Nord: Foşti demnitari, condamnaţi pentru un atac asupra Parlamentului

Macedonia de Nord: Foşti demnitari, condamnaţi pentru un atac asupra Parlamentului

Acuzați de organizarea unui atac asupra Parlamentului în urmă cu peste patru ani, un fost preşedinte al Parlamentului din Macedonia de Nord, doi foşti miniştri şi un fost şef al serviciului de informaţii au fost condamnaţi luni la pedepse care ajung până la şase ani şi jumătate de închisoare, scrie Agerpres.

Câțiva deputaţi, printre care şi Zoran Zaev, actualul premier social-democrat care se afla pe atunci în opoziţie, au fost agresaţi violent atunci când manifestanţi naţionalişti au pătruns în Parlament pe 27 aprilie 2017.

Susţinătorii partidului de dreapta VMRO-DPMNE al fostului premier Nikola Gruevski au vrut să-i împiedice pe social-democraţi să formeze o coaliţie de guvernare împreună cu formaţiunile minorităţii albaneze şi au fost acuzaţi că ameninţă unitatea naţională a statului.

Un tribunal din Skopje a estimat că acuzaţii, toţi condamnaţi pentru ameninţare la ordinea constituţională, au „organizat şi susţinut material manifestaţiile de masă care au culminat cu o pătrundere violentă în Parlament”.

Fostul preşedinte al Parlamentului Trajko Veljanoski a fost condamnat la şase ani şi jumătate de închisoare pentru rolul său în violenţe, în special pentru că a prelungit deliberat şedinţa parlamentară în timp ce manifestanţii se adunau în faţa legislativului.

Sentințele celor patru foști demnitari

Foştii miniştri Spiro Ristovski și Mile Janakievski au fost condamnaţi la şase ani şi trei luni de închisoare pentru că i-au coordonat pe protestatari.

Vladimir Atanasovski, fostul director al serviciilor secrete, acuzat că a fost un instigator direct al violenţelor şi că a ordonat ca un vehicul plin cu arme să fie parcat în faţa parlamentului, a fost condamnat la şase ani de închisoare.

Nikola Gruevski, care a condus dictatorial ţara, până la căderea sa în 2016, a fost implicat şi el de acuzare pentru că a incitat la comiterea atacului. Fiind un apropiat al premierului ungar Viktor Orban, s-a refugiat în Ungaria de aproape trei ani şi nu a fost judecat în acest caz.

În noiembrie 2018, după ce a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru abuz de putere, Gruevski a fugit din ţară.