Actual

Maghiarizare tacită sau abuz de putere? Un primar UDMR recunoaște. „Nu am făcut tocmai bine”

Maghiarizare tacită sau abuz de putere? Un primar UDMR recunoaște. „Nu am făcut tocmai bine”

Localitatea Rimetea se află la 24 de kilometri de Aiud și la șapte kilometri de Buru, la poalele vârfului Piatra Secuiului,  în inima Apusenilor.

Aici, populația maghiară este majoritară, cam 83% din locuitori fiind de etnie maghiară

În acest context, este de la sine înțeles că administrația este condusă de maghiari. Nu ar fi nicio problemă, dacă în această zonă, românii, atâția cât există acolo, nu ar fi nevoiți să se conformeze, chiar și împotriva voinței lor, regulilor impuse, la nivel local, de cei care conduc comuna.

De-a lungul timpului au fost semnalate numeroase abuzuri care au fost făcute de edilii comunei, dar autoritățile române se fac că nu văd sau, cel puțin, asta s-a lăsat să se înțeleagă.

În urmă cu câțiva ani, fostul șef al Inspectoratului Școlar General Alba, Dorin Sandea, a fost sesizat de către câteva familii de români din comuna Rimetea, asupra situației în care copiii acestora ar fi obligați sa învețe în limba maghiara.

Prin urmare, atât la grădinița din localitate, cât și la școala generală cu clasele I-VIII, cursurile au loc în limba maghiară. Puținele familii de români care trăiesc în Rimetea nu au, astfel, posibilitatea de a le oferi copiilor lor educația în limba țării în care trăiesc.

Cu toate acestea, nimeni din partea autorităților române nu a luat vreo măsură.

Anunțurile primăriei sunt exclusiv în limba maghiară

Pe pagina de facebook a Primăriei Rimetea anunțurile adresate populației din zonă sunt făcute aproape exclusiv în limba maghiară. Lucru dacă nu ilegal, cel puțin imoral, ținându-se cont că pagina respectivă reprezintă o instituție a statului român.

Situația nu este de azi, de ieri, ci dăinuie de ani de zile. Prin astfel de impulsuri, populația de etnie română, care nu este vorbitoare de limbă maghiară, nu poate fi la curent cu ceea ce anunță primăria. Singura soluție ar fi… ați ghicit! Fie ca românii trebuie să își caute rostul prin alte părți decât pământul natal, fie să se asimileze și să înlocuiască limba pe care o vorbesc cu limba maghiară. Ceea ce în limbajul extremist al lui Laszlo Tokes ar fi catalogat ca „genocid pașnic”.

Iar pe pagina de facebook a primăriei comunei Rimetea din România, printr-un anunț, în limba, maghiară, toți cetățenii din comuna Rimetea și satul alăturat, Colțești, sunt invitați la primărie pentru a depune cererea pentru dubla cetățenie acordată de Ungaria.

Despre această situație, Deak-Szekely Szilard Levente, primarul dela Rimetea spune că nu vede unde ar fi neregula.

„Aici este un lucru care a pornit  cu ani de zile înainte. Știm că statul maghiar oferă această cetățenie maghiarilor de peste hotare. Și de asta au beneficiat și români. Pot să pun și în limba română și poate că aici nu am făcut tocmai bine, dar e vorba de români care au primit în mod justificat pentru că sunt vorbitori de limba maghiară.

Păi, o să punem și în limba română, nu e o  problemă, dacă asta chiar e o problemă. E vorba despre o pagină de Facebook, din câte știu eu.

Cred că sunt multe lucruri care sunt puse și în limba română. Nu știu dacă toate sunt în maghiară. Din câte știu eu am pus și în limba română. Dar problema  este că singura pe care nu am pus-o în limba română , decât în maghiară…și v-am spus că este vorba despre acei români care știu maghiara. Și ei pot beneficia de asta. Dar, remediem.

E un ajutor, practic, pentru locuitorii celor două sate. Pe cei din Colțești nici nu i-am chemat pentru ca acolo preconizăm să ajungem luna viitoare când o să fie o întâlnire chiar la Colțești. Dar, pe viitor o să punem în ambele limbi. Noi chiar nu am vrut să încingem spiritele. Avem locuitori și maghiari și români iar dânșii se înțeleg bine”, spune primarul.

Primarul explică de ce e bine ca locuitorii din Rimetea să aibă dublă cetățenie

„Sunt mai multe drepturi. În primul rând ei vor avea drept de vot când sunt alegeri în Ungaria. Vor putea obține pașaportul maghiar cu ajutorul căruia pot intra în spațiul Schangen, unde cu pașaport românesc nu se poate.

Din câte știu, statul maghiar are multe programe care sprijină familiile. Din asta putem învăța și noi. Nu numai că sprijină familiile mari din Ungaria, dar acest sprijin vine și de peste hotare. Din 2007 încoace, statul maghiar alocă fonduri copiilor maghiari care au această cetățenie.

Sunt niște fonduri , niște bani pe care-i pot folosi  când vor avea vârsta de 18 ani, dar până atunci se pot acumula. Dacă e vorba să vorbim de măsuri, am putea și noi să luăm o serie de măsuri, mai ales la cei care lucrează.  Am putea să scadem din impozit funcție de numărul de copii pe care-i au.

În Ungaria, de exemplu, dacă cineva are 3 copii, nu mai plătește impozit deloc. Cei care au doi copii plătesc mai puțin. Sunt unele beneficii pe care eu le consider foarte bune, mai ales că e vorba despre oamenii care muncesc și care întrețin și copii. Eu zic că un ajutor e binevenit.

Și eu ziceam la parlamentarii noștri să facem asemenea proiecte pentru că dorim o țară prosperă, iar dacă nu vor fi copii și tineret, nu știu cum o să facem”, a completat primarul din Rimetea.