Social

Mai multe beneficii pentru gravide! CNAS va deconta o gamă largă de servicii medicale

foto: stirileprotv.ro
sursa foto: stirileprotv.ro

Gravidele vor începe să beneficieze de tratamente medicale suplimentare de la 1 iulie 2023, grație unei finanțări de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Viitoarele mămici pot beneficia de servicii medicale care sunt decontate de CNAS, iar lista de servicii suplimentare existentă anterior va fi completată, în conformitate cu noul Contract-cadru și cu ghidurile metodologice de aplicare a acestui act normativ.

Lista serviciilor medicale decontate de CNAS s-a extins, iar începând cu prima zi a acestei luni, pachetul de îngrijire la domiciliu acoperă mai multe servicii.

Ce servicii vor fi decontate de CNAS?

Astfel, în conformitate cu legea, recoltarea probelor biologice pentru testul Babeș-Papanicolaou ar putea fi făcută chiar în cabinetul medicului de familie pentru femeile care prezintă simptome sau care intenționează să rămână însărcinate în curând.

De asemenea, pacienții cu oricare dintre următoarele afecțiuni, indiferent de etiologia lor: hemofilie, talasemie, sifilis, HIV, dermatită atopică, deficit congenital de factor VII, trombaztenie Glanzmann, hemipareză sau parapareză și tetrapareză se vor putea prezenta direct la medicul specialist în ambulatoriu.

Gravidele vor fi înregistrate începând cu primul trimestru de sarcină, dacă se va urma metodologia proiectului de decontare CNAS, moment în care se vor oferi consultații pentru a urmări evoluția sarcinii. Femeile însărcinate vor putea participa gratuit la sesiuni lunare de monitorizare din a treia până în a șaptea lună de sarcină, dacă totul decurge bine și fără probleme.

Cu toate acestea, sunt necesare consultații de două ori pe lună începând cu luna a șaptea și continuând până la sfârșitul sarcinii. Din momentul în care mama și bebelușul sunt externați din spital și până la o lună mai târziu, medicul de familie va avea apoi voie să efectueze vizite la domiciliu pentru a le monitoriza evoluția.

Medicul de familie va monitoriza alimentația bebelușului în timpul acestor consultații și va stabili dacă acesta este alăptat exclusiv la sân, în special în primele șase luni de viață și, ulterior, timp de cel puțin încă șase luni.

Medicii de familie sunt îndemnați să efectueze o serie de teste în această perioadă, inclusiv testele pentru sifilis, hepatita cronică B și C și HIV.

Printre servicii se numără și testarea sarcinii

Atunci când o pacientă însărcinată se prezintă pentru prima dată la medicul de familie, acesta poate certifica faptul că este însărcinată și îi poate furniza un certificat de sarcină.

În cazul în care o femeie însărcinată nu are asigurare de sănătate, aceasta se poate înscrie într-un plan care o va acoperi pe durata sarcinii și a alăptării, trimițând certificatul de sarcină la furnizorul de asigurări de sănătate la care s-a înregistrat, proces gratuit.

În plus, acest grup de cetățeni beneficiază de asistență clinică în ambulatoriu, fie că aceasta este oferită în conformitate cu un bilet de trimitere sau chiar fără acesta. Ca urmare, specialistul în obstetrică și ginecologie are voie să ofere o consultație de supraveghere în fiecare trimestru, iar CNAS va plăti și aceste vizite.

În plus, vor putea fi efectuate servicii medicale complexe standardizate, asemănătoare unei spitalizări de zi, în unitățile sanitare cu paturi care au și secții de obstetrică și ginecologie sau în cele specializate în totalitate în acest domeniu de analiză medicală. Acest lucru va permite monitorizarea evoluției sarcinii în limite normale. Potrivit Agerpres, pentru ca acest criteriu să fie aplicabil, unitatea trebuie să dispună de un laborator propriu de analize medicale și de un cabinet medical specializat.