Social

Mai scad sau nu prețurile alimentelor? Marcel Ciolacu spune că nu!

Marcel Ciolacu, președintele PSD, Sursa foto: PSD.ro
sursa foto PSD.ro

Sugestia ministrului Marcel Boloș de a reduce cota de TVA pentru produsele de bază a fost respinsă de premierul României, Marcel Ciolacu.

Sugestia Comisiei Europene de a tolera două praguri de TVA a fost citată de premier. În plus, Ciolacu a amintit că Guvernul a început discuțiile cu părțile implicate în lanțul comercial pentru a ajunge la un acord care să scadă costul produselor de bază.

TVA 0 pentru alimente, un obiectiv nerealist

„Există o recomandare a Comisiei Europene să avem doar două praguri de TVA. Am văzut foarte des în spaţiul public discutându-se despre TVA 0. Vă anunţ oficial că acest lucru nu se poate. Comisia Europeană nu acceptă o astfel de variantă pentru niciun produs.

Eu nu vorbesc de prețuri plafonate. Eu vorbesc despre o schemă pe întreg lanțul. Voi veni cu această schemă în Guvern. Putem vorbi de un acord. Acordul nu poate fi făcut doar cu retailerii, ci și cu producătorii, distribuitorii și importatorii. Trebuie văzut tabloul întreg”. Ca să închidem această propunere. Cum nici o propunere să nu mai plătim curentul sau telefonul nu funcționează”, a subliniat Marcel Ciolacu.

Având în vedere că multe produse alimentare sunt importate și că producătorii din țările de origine controlează prețurile, elaborarea unui astfel de acord este o provocare. Un câștig pe termen lung de pe urma unei astfel de acțiuni, potrivit președintelui PSD, nu ar rezulta.

„Din experiența trecută, orice reducere la TVA a adus o ieftinire pe o perioadă foarte limitată de timp, o colectare mai mică la stat, iar în două săptămâni prețurile au fost la fel. Deci, nu a funcționat”, a adăugat Ciolacu.

Prețul alimentelor a crescut cu 18%

La scurt timp după ce ministrul liberal Marcel Boloș a propus o scădere a TVA, în special la produsele de bază precum uleiul, pâinea, legumele, carnea și produsele lactate, premierul a făcut declarația sa. În prezent, aceste bunuri sunt supuse unei TVA de 9%.

Institutul Național de Statistică (INS) arată că prețul mediu al alimentelor a crescut cu 18,7% în acest an, zahărul sărind cu peste 60%, untul și margarina cu peste 30%, brânza cu 28,9%, iar cartofii cu 25,5%.

„ N-aș vrea să dau o cotă standard de 0%, dar oricum există această analiză la nivelul Ministerului de Finanțe, pentru ca să avem un pachet de produse alimentare de bază, pentru care să avem o cotă de TVA redusă, revizuită, și să putem, împreună cu obiectivul pe care îl urmărește Guvernul, de a reduce prețul, să avem un model mixt. Respectiv de opțional pentru pachetul de produse alimentare de bază, la care să adăugăm cota asta de TVA redusă revizuită”, a explicat ministrul liberal, Marcel Boloș, potrivit economedia.