Actual International

Maia Sandu dezvăluie planul monstruos a lui Putin. Cu cine a făcut liderul de la Kremlin ”echipă” pentru destabilizarea Moldovei

maia sandu

Delasările dese ale actualului președinte moldovean, în întreaga lume occidentală, inclusiv vizita de zilele trecute din România, avea, cu siguranță, un substrat ascuns. Acesta a ieșit, acum, la suprafață, prin divulgarea lui chiar de către președintele Republicii Moldova.

Maia Sandu dezvăluie planul monstruos a lui Putin. Cu cine a făcut liderul de la Kremlin ”echipă” pentru destabilizarea Moldovei. Video

În primul rând, Maia Sandu, președintele ales al Republicii Moldova, susține că există mai multe tipuri de riscuri, ca urmare a războiului din Ucraina.

Pe de o parte, cetățenii Republicii Moldova sunt deja foarte îngrijorați și unii dintre ei au plecat din țară la începutul acestui război și orice mișcare spre Odesa, orice mișcare pe partea de sud a Ucrainei, din partea forțelor ruse, crește această îngrijorare și chiar panică”, spune președintele Maia Sandu.

Republica Moldova se află acum într-o situație îngrijorătoare, dat fiiind conflictul înghețat din Transnistria, situație care a început în 1990, fapt menționat chiar de președintele statului moldovenesc.

Front comun cu forțele proruse

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu relatează  într-un interviu pentru hotnews.ro că : „forțele proruse, dar și toate aceste grupări criminale și corupte, pentru că au făcut un front comun și cu forțele proruse, scopul lor fiind să scape de această guvernare, să oprească procesele de reformă, să oprească reforma în justiție, în special, folosesc și vor folosi aceste situații pentru a destabiliza situația în țară și vedem deja anumite încercări în acest sens”.

”Au avut loc niște incidente în Transnistria. Pentru moment credem că nu există riscuri majore, dar asta nu înseamnă că situația nu se poate schimba într-o lună sau două. Noi urmărim cu atenție ce se întâmplă, comunicăm cu regimul de acolo, pentru a ne asigura că nu se vor întreprinde acțiuni care vor pune în pericol sănătatea și siguranța cetățenilor”, a declarat președintele Republcii Moldova.

Date informative: Războiul din Transnistria, denumit uneori și Războiul moldo-rus, a fost un conflict militar, iar actualmente este un conflict politic între Republica Moldova și autoproclamata „Republica Moldovenească Nistreană” cu privire la exercitarea controlului asupra raioanelor Camenca, Dubăsari, Grigoriopol, Rîbnița, Slobozia și orașul Tiraspol, aflate pe malul stâng al râului Nistru și orașul Bender aflat pe malul drept al aceluiași râu.

Conflictul politic a început în anul 1990, imediat după proclamarea independenței așa-zisei „Republica Moldovenească Nistreană”, fază latentă a acestuia desfășurându-se până în prezent.

Mai nou, informațiile care au ajuns la Președinția Republicii Moldova atrag un nou semnal de alarmă: Găgăuzia.

În opinia șefului statului vecin, există anumite încercări de destabilizare și în Găgăuzia din partea unor persoane și unor grupuri care se presupune că ar lucra pentru interese străine. Este complicat, dar instituțiile statului moldovenesc încearcă să țină lucrurile sub control și să monitorizeze această situație, intervenind doar atunci când este cazul.

Găgăuzia (în găgăuză: Gagauz Yeri sau Gagauziya, cuvântul yeri înseamnă „pământ” sau „țară”; în rusă Гагаузия) este o regiune autonomă (din 1995) din sud-vestul Republicii Moldova, locuită preponderent de găgăuzi, un popor vorbitor al unei limbi turcice și apropiat cultural de turci, însă de confesiune creștină ortodoxă.

Oficial, autonomia este cunoscută sub numele: Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia (abreviată UTA Găgăuzia; în găgăuză Avtonom Territorial Bölümlüü Gagauziya, în rusă Автономное территориальное образование Гагаузия).

Maia Sandu: „Declarațiile făcute de regimul de la Tiraspol le-am auzit acum câteva zile. Am auzit și declarații anti-Republica Moldova din partea unor persoane în Găgăuzia. Noi credem că aceste persoane lucrează pentru Rusia și sunt, mă rog, au un anumit rol acolo, dar în general nu credem că există un risc major și sperăm că vom putea să menținem situația stabilă.

De aceea este foarte important ca să avem o soluție pentru securitatea energetică a țării. Este extrem de important acest plan în cazul în care nu reușim să găsim alte alternative. Pentru că nu este vorba doar despre rezolvarea problemei energetice, este vorba și despre menținerea stabilității în Republica Moldova. Un lucru important pentru noi, pentru România și pentru Ucraina”.

Planul lui Putin: Efectul domino. Transnistria, Găgăuzia, regiuni pro ruse, ușor de manevrat din exterior, de Rusia. Ele nu sunt singurele regiuni populate cu ruși din Republica Moldova, însă sunt cele mai mari întinderi cu populație rusă, care deși minoritară inițial, ea a asimilat majoritatea moldovenilor astfel încât, pe plan local, aceștia și-au pierdut identiatea primită prin naștere. În acest fel, numărul rușilor a crescut exponențial.

Foto: arhiva/ video: youtube