Social

”Mama” tehnologiei ARN mesager s-a vaccinat. De ce a ales Pfizer?

”Mama” tehnologiei ARN mesager s-a vaccinat. De ce a ales Pfizer?

Biochimistul Katalin Karikó de origine ungară, care a plecat în SUA, pentru a duce studiile până la cel mai înalt nivel de cercetare în domeniul ARN mesager (ARNm), s-a vaccinat împotriva COVID-19 cu serul produs de Pfizer/BioNTech.

La Universitatea din Pennsylvania, Katalin Karikó a lucrat în cercetare din care au rezultat vaccinurile administrate anul acesta, în lume, zecilor de milioane de oameni, notează Ambasada Statelor Unite la București, în pagina sa de Facebook.

Cine este Katalin Kariko?

Katalin Kariko s-a născut în Ungaria și locuiește în Pennsylvania. Cercetătoarea a dezvoltat o asemenea obsesie pentru tehnologia numită ARN mesager, încât acest lucru a costat-o într-o bună zi postul de profesor la o prestigioasă universitate. Puțină lume își imagina că această metodă de terapie genică și munca imensă din spatele acestei biochimiste vor pune bazele vaccinurilor produse de firmele Pfizer și Moderna de acum, lansate în lupta cu COVID-19.

Ea emigrat în anii 80, împreună cu soțul și fiica sa. Sosită în America, biochimista s-a alăturat corpului profesoral de la Universitatea din Pennsylvania. Universitatea este prestigioasă, dar lucrările cercetătoarei sunt privite cu scepticism și aceasta este rapid pusă la index.

„Eram pe punctul de a fi promovată și m-au retrogradat. Așteptau să plec. Dar când te gândești bine cu ce poți contribui, asta e singura manieră de a nu-ți distruge viața”, afirmă într-o înregistrare video publicată de site-ul francez Obs.

Kariko  s-a izolat în comunitatea științifică

În vremea aia comunitatea științifică era concentrată pe cercetările în jurul ADN. În ciuda tuturor bețelor în roate, Katalin Kariko s-a agățat de subiectul său, ARN mesager, care aduce celulelor un mod de acțiune sub formă de cod genetic pentru a combate maladiile. Biochimista credea că ARN mesager putea juca un rol-cheie în tratarea anumitor maladii, de exemplu vindecând țesutul creierului după un AVC, scrie franceinter.fr, citat de editiadedimineata.ro.

În cercul său profesional nimeni nu credea în ea, singurul sprijin fiind mama sa. ”La fiecare anunț oficial al Premiilor Nobel, ea se aștepta ca numele meu să fie rostit, iar eu râdeam de ea, reamintindu-i că nici măcar nu obținusem o bursă”.

Descoperirea care a deschis calea către vaccin

În 2005, a pus la punct o metodă pentru a preveni răspunsul inflamatoriu la ARN mesager, descoperire capitală, care a deschis calea către vaccin. BioNTEch a angajat-o. Proprietarul firmei era el însuși un imigrant, originar din Turcia.

Cercetătoare necunoscută și maginalizată, Katalin Kariko este acum considerată un pionier. Cazul ei ilustrează, în opinia sa, ”necesitatea susținerii științei la numeroase nivele”.

În decembrie 2020, la mai bine de 20 de ani de când și-au început colaborarea, ea și Weissman s-au vaccinat cu prima doză de ser de la Pfizer/BioNTech la Universitatea din Pennsylvania.