Actual Politică

Marcel Ciolacu are temeri privind intervenţia lui Klaus Iohannis în rocada premierilor, dar „Nicolae Ciucă e un om de onoare”

Marcel Ciolacu are temeri privind intervenţia lui Klaus Iohannis în rocada premierilor, dar „Nicolae Ciucă e un om de onoare”

Social democraţii au pus tunurile pe preşedintele Klaus Ioahnnis şi anunţă că din primăvară vor veni cu un program de guvernare pentru această rocadă. Rotația premierilor se va face la finalul lunii mai 2023, așa cum s-au înțeles PNL și PSD când au constituit Coaliția, a confirmat Marcel Ciolacu la România Tv.

Marcel Ciolacu are temeri privind intervenţia lui Klaus Iohannis în rocada premierilor, dar „Nicolae Ciucă e un om de onoare”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a explicat că, în cazul în care nu se respectă acest acord politic, alegerile anticipate sunt soluția.

„Domnul prim-ministru Nicolae Ciucă e un om de onoare. E militar și general și sunt ferm convins că nu sunt probleme. Atributul desemnării primului-ministru este al președintele României, conform Constituției. Dacă nu se dorește, cu toate că nu sunt un mare fan al alegerilor anticipate, cred că aceea ar fi direcția.

Ar fi păcat pentru că această coaliție, prin intrarea PSD, în afara faptului că a adus o coerență guvernamentală, a adus și o stabilitate politică și o liniște pentru toți factorii decidenți din statul român într-un moment foarte critic și nu am nicio reținere să spun… după o guvernare de doi ani de zile de dreapta.

Vreți să vă reamintesc că luni de zile s-a vorbit despre funcții și cum se împart ele? Atât eu, cât și Nicolae Ciucă, am creat o coaliție pe alte principii și e evident, mai ales în fața a ce provocări au fost cu aceste crize suprapuse, că a existat o eficiență guvernamentală”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Ciolacu a mai spus că n-a auzit niciun factor decident nici de la PSD, nici de la PNL, care să ridice anumite probleme asupra acordului politic care a creat această coaliție din care face parte nu numai PSD și PNL, ci și UDMR și minorități.

„Va avea loc acest schimb de prim-miniștri. Este pe 23 sau 25 mai. Presupun că la începutul lunii mai vom veni cu un program de guvernare și o să începem toate procedurile legale și constituționale pentru această rocadă”, a spus Ciolacu.

PSD vrea sa păstreze Transporturile și sa cedeze Justiția și fondurile europene

Marcel Ciolac a mai declarat ca dacă în interiorul coaliției se va găsi o formulă mai bună, în ceea ce privește cabinetul se va veni cu aceea.

„Dacă nu, respectăm protocolul”, a spus Ciolacu. „După părerea mea, este o greșeală să-l schimbi pe Boloș (ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș) în acest moment”, a adăugat el.

Liderul social-democrat a menționat că „există o performanță și la Ministerul Jusțiției, am eliminat MCV”. Ciolacu a vorbit și despre „randamentul lui Grindeanu la Transporturi”, pe care nu-l poate contesta „nici cel mai mare dușman”.

„Haideti sa asteptam, mai sunt 5 luni, vom intra in negocierile, cred eu foarte scurte, de a discuta aceste schimburi de ministere”, a precizat Ciolacu.

Șeful PSD a mai declarat că „eu imi doresc foarte mult ca Mihai Tudose sa vina în guvern” la rotativa si că „din discutiile avute cu el, da, isi doreste”.

Marcel Ciolacu: „Îmi doresc un președinte al tuturor românilor. Nu l-am votat pe Iohannis”

Victor Ciutacu a reamintit afirmațiile lui Klaus Iohannis, care a spus că cea mai mare realizare e că a scos PSD de la guvernare și că nu va propune niciodată un membru al PSD ca prim-ministru.

„Vă reamintesc că i-a propus și pe Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, Viorica Dăncilă. Nu cred că s-a schimbat nimic în abordarea lui Klaus Iohannis. Mi-aș fi dorit și îmi doresc în continuare un președinte al tuturor românilor. Recunosc, nu l-am votat pe Iohannis la niciun tur. Am votat-o pe Viorica Dăncilă. Sunt membru de partid. Îți asumi și bune și rele. Când ești președinte al României trebuie să fii președintele tuturor și trebuie să faci anumite reforme mai substanțiale”, a spus Ciolacu.

„Există un acord politic asumat și eu sunt ferm convins că va fi respectat”

Întrebat despre eventualitatea organizării unor alegeri anticipate, în cazul în care rocada nu s-ar mai respecta, liderul social democrat a spus că  „Nu știu. Sunt presupuneri. Există un acord politic asumat și eu sunt ferm convins că va fi respectat. În momentul în care am fost împreună și am spus că vom creiona această coaliție.PSD a adus o coerență guvernamentală”.

„În contextul actual, nu sunt un susținător al alegerilor anticipate. Dacă nu se respectă… dacă mă întrebați cumva dacă eu cedez sau dacă PSD va ceda, PSD nu va ceta. Nu. E un acord scris pe care îl respectăm. Dacă Iohannis vine și propune un alt membru al PSD înseamnă că nu respectă acordul. E același lucru”, a adăugat liderul social-democrat.