Lifestyle

Mare atenție! Care sunt simptomele pentru noua boală depistată de experți?

Mare atenție! Care sunt simptomele pentru noua boală depistată de experți?

„Există încă date limitate despre severitatea clinică a Omicron”, preciza recent Organizația Mondială a Sănătății.

Odată cu răspândirea variantei Omicron pe Glob, apar și mai multe date cu privire la diferitele sale aspecte. Dacă cele mai frecvente simptome ale Covid-19 erau tusea, febra, oboseala și pierderea gustului și a mirosului, varianta Omicron este diferită.

Mare atenție! Care sunt simptomele pentru noua boală depistată de experți?

Puzzle-ul Omicron este încă incomplet și datele apar treptat. De exemplu, Angelique Coetzee, medic din Africa de Sud, spunea luna trecută că majoritatea cazurilor de Omicron pe care le-a întâlnit erau „foarte, foarte ușoare”. Dar, unele dintre acestea, a adăugat ea, prezentau simptome diferite de cele obișnuite, scrie QuartzIndia.

Rămâne neclar în ce măsură Omicron poate fi mai puțin virulentă

La rândul său, David Lloyd, medic generalist din Londra 15% dintre copiii infectați cu Omicron au dezvoltat pete pe corp. Până acum, cele mai frecvente simptome ale covid-19 au fost tusea, febra, oboseala și pierderea gustului și a mirosului.

„Există încă date limitate despre severitatea clinică a Omicron”, preciza recent Organizația Mondială a Sănătății.

„În timp ce constatările preliminare din Africa de Sud sugerează că poate fi mai puțin severă decât varianta Delta, iar toate cazurile raportate în UE au fost fie ușoare, fie asimptomatice, rămâne neclar în ce măsură Omicron poate fi mai puțin virulentă”, sublinia OMS.

Omicron reduce eficacitatea vaccinurilor în două doze precum Pfizer și AstraZeneca

Cu toate acestea, noua variantă, care are peste 30 de mutații ale proteinei Spike, se sustrage imunității date de vaccinuri. Studiile agenției pentru securitatea sănătății din Marea Britanie arată că Omicron reduce eficacitatea vaccinurilor în două doze precum Pfizer și AstraZeneca.

Prin comparație, vaccinul AstraZeneca a oferit până la 60% protecție împotriva variantei Delta la 25 de săptămâni după a doua doză. În cazul variantei Omicron, protecția a scăzut la 40%.

Studiul a mai arătat că o a treia doză a îmbunătățit considerabil numărul de anticorpi și a oferit o protecție sporită împotriva Omicron.

Anunț Streinu Cercel

În contextul îngrijorărilor generate de varianta Omicron, profesorul Adrian Streinu-Cercel vine cu o serie de explicații.

„La nivelul studenților care s-au infectat cu această tulpină Omicron s-au plâns de dureri în gât, ca şi cum ar face o angină sau o faringită, acesta fiind principalul motiv pentru care s-au dus la doctor. Majoritatea formelor care sunt date de aceste infecții cu SARS-CoV-2 sunt forme asimptomatice sau ușor simptomatice. Si un procent de 5% poate ajunge să fie un procent de boală severă respectiv critică care să ajungă la terapie intensivă”, spune prof. Adrian Streinu-Cercel la Antena 3.

Simptomele legate de tulpina Omicron pot include:

  • Oboseală extremă
  • Febră
  • Dureri de corp
  • Durere de cap
  • Transpirații nocturne
  • Curge nasul
  • Gât cu zgârieturi

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că va dura săptămâni pentru a înțelege modul în care varianta poate afecta diagnosticele, terapia și vaccinurile. Observațiile inițiale ale Dr. Coetzee se bazează doar pe un număr foarte mic de cazuri, iar experții sunt îngrijorați de numărul mare de mutații al lui Omicron. Dovezile preliminare sugerează că tulpina are un risc crescut de reinfecție, relatează Express.