Actual

Marian Enache, președintele Curții Constituționale: Sunt curente care dramatizează, dar Constituţia României nu se desfiinţează

Marian Enache, președintele Curții Constituționale: Sunt curente care dramatizează, dar Constituţia României nu se desfiinţează

În ceea ce priveşte discuţia despre preeminenţa dreptului european în faţa dreptului naţional, Marian Enache a declarat că şi-a propus deschiderea unui dialog instituţional cu CJUE (Curtea de Justiție a Uniunii Europene), în perspectiva aplicării dreptului UE, prin intermediul Constituţiei României:

Marian Enache, președintele Curții Constituționale: Sunt curente care dramatizează, dar Constituţia României nu se desfiinţează

„Justiţia constituţională are o mare responsabilitate în clădirea Europei ca spaţiu comun de libertate, securitate şi justiţie. CCR a păstrat un echilibru în aplicarea dreptului UE, nu au existat derapaje, CCR nu a fost radicală, a declarat președintele Curții Constituționale a României, Marian Enache, în emisiunea OFF/OnTheRecord, pe Aleph News.

Şeful CCR a mai spus că va încerca împreună cu colegii săi să aibă o deschidere şi mai mare spre aplicarea dreptului UE.

„Sunt curente care dramatizează, dar Constituţia României nu se desfiinţează. Deciziile CCR rămân obligatorii pentru toate autorităţile statului. Voi încerca cu colegii din CCR să avem o deschidere şi mai mare spre aplicarea dreptului UE, prin intermediul Constituţiei României. Prin clauza de identitate naţională, statele au construit o doctrină şi limite în aplicarea normelor UE. Cea mai productivă în acest sens a fost Curtea Constituţională a Germaniei. Vrem un dialog judiciar mai pronunţat, mai activ, cu CJUE pentru a ne explica, da interpretări şi colabora. Vrem să promovăm un dialog informal cu CJUE. La sfârşitul lunii septembrie, preşedintele CJUE va fi în România, va sosi şi la CCR”, a declarat președintele Curții Constituționale a României.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a dat o decizie prin care judecătorii români nu trebuie să respecte deciziile Curții Constituționale, inclusiv cele referitoare la formarea completurilor de 5 judecători, dacă acestea duc la prescrierea unor fapte de corupție.

Totodată, judecătorii Curții Constituționale au emis şi un comunicat de presă, ca urmare a deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) privitoare la completurile de 5 judecători.

Judecătorii CCR explică, cu argumente juridice, motivul pentru care decizia CJUE nu poate anula o decizie a Curții Constituționale din România și reamintesc faptul că deciziile CCR sunt general obligatorii.