Actual

Ei sunt marii favoriți la alegerile prezidenţiale! Pe cine pariază românii în cursa de anul viitor

vot
Sursa foto: cancan

Anul viitor, Klaus Iohannis îşi va încheia cel de-al doilea mandat și românii vor fi chemați din nou la urne pentru a-și alege viitorul preşedinte. Deși încă nu s-a dat startul oficial al campaniei electorale, casele de pariuri au deja o serie de candidați favoriți la câștigarea postului de la Cotroceni.

Anul viitor, românii vor merge la urne pentru a-și alege viitorul președinte și există deja o serie de favoriți în cursa prezidențială, deși startul încă nu a fost dat și nici nu au fost făcute anunțuri explicite ale posibililor candidați.
Cu toate acestea, casele de pariuri au clasamentele la zi, iar marele favorit la alegerile prezidenţiale din 2024 este Mircea Geoană. Fostul candidat la Partidului Social Democrat, care a mai candidat la prezidenţiale în 2009 și a pierdut la mică distanță în faţa lui Traian Băsescu, conduce detașat cu o cotă de 2,5.

Ciucă, Simion și Ciolacu, la mare distanță

Secretarul general adjunct al NATO îi surclasează astfel pe liderii celor două partide celor două partide din coaliția de guvernare, respectiv pe Nicolae Ciucă, președintele PNL, și Marcel Ciolacu, președintele PSD. Dar și pe George Simion, președintele Alianţei pentru Uniunea Românilor (AUR).
Astfel, fostul prim-ministru Nicolae Ciucă are o cotă de 5,00 la casele de pariuri în cursa pentru prezidențiale. Pe locul trei se situează însă nu actualul premier, Marcel Ciolacu, ci președintele AUR, George Simion, care are o cotă de 6,00.
Președintele social democraților vine abia pe poziția a patra în clasamentul caselor de pariuri, cu o cotă de doar 7,00.
La mare distanță se situează și Cătălin Drulă, care are o cotă 10,00 să câştige alegerile prezidenţiale. Liderul USE este secondat îndeaproape de Laura Codruţa Kovesi. Fostul procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție și primul procuror șef al Parchetului Uniunii Europene, care are o cota de 11,00. Kovesi, care mai are 5 ani de mandat la Parchetului Uniunii Europene, a respins în mod public orice încercare de a fi asociată cu o eventuală intrare în politică.

Cum se prezintă siutația la parlamentare și locale

Anul viitor vom avea nu doar alegeri prezidențiale, ci și parlamentare și locale.
Aici ierarhia caselor de pariuri este cu totul alta – Partidul Social Democrat este cotat cu prima şansă de a câştiga, având o cotă 1,75. Și la parlamentare AUR reușește o surpriză, clasându-se pe locul doi în clasament, cu o cotă de 2,85.
PNL se situează pe poziția a treia, în scădere, cu o cotă 5,00. USR se situează din nou la mare distanță, având o cotă similară cu cea a candidatului la prezidențiale, respectiv de 10,00.
La alegerile locale, toți ochii sunt ațintiți asupra luptei care se va da pentru Primăria Bucureștiului. De departe, principalii favoriți sunt actualul primar general, Nicușor Dan, și fostul edil-șef al Capitalei, Gabriela Firea.
Deși bucureștenii sunt nemulțumiți de multe dintre deciziile actualului primar, Nicuşor Dan este cotat ca fiind favorit, respectiv să rămână în funcţie, având o cotă de 1,60. Nu este însă o poziție foarte sigură, Gabriela Firea, care a trebuit să demisioneze recent din funcția de ministru al Familiei, din cauza scandalului azilelor de bătrâni, este foarte aproape, cu cota de 2,20, având șanse reale să recâştige postul de primar general al Capitalei, conform Fanatik.