International

Mark Zuckerberg se confruntă cu o depoziție din cauza scandalului Cambridge Analytica

Mark Zuckerberg se confruntă cu o depoziție din cauza scandalului Cambridge Analytica

Mark Zuckerberg, CEO al companiei-mamă a Facebook, Meta, se va confrunta cu o depoziție de șase ore din cauza modului în care compania a gestionat datele utilizatorilor legate de scandalul Cambridge Analytica, potrivit noilor dosare în instanță.

Mark Zuckerberg se confruntă cu o depoziție din cauza scandalului Cambridge Analytica

Depoziția vine ca parte a unui proces intentat la o instanță din California în numele utilizatorilor Facebook afectați de parteneriatul platformei cu Cambridge Analytica, o firmă de consultanță acuzată de manipularea datelor utilizatorilor.

După cum a dezvăluit The Guardian în 2018, compania a colaborat cu echipa de campanie a lui Donald Trump și a obținut acces la datele private a 50 de milioane de utilizatori Facebook, care au fost folosite pentru a profila alegătorii. Compania a jucat și un rol în referendumul Brexit din 2016 din Marea Britanie.

Sheryl Sandberg, care a demisionat din funcția de director de operațiuni al platformei în iunie, se va confrunta, de asemenea, cu peste cinci ore de interviuri de depoziție ca parte a procesului de descoperire. Succesorul ei în rol, Javier Olivan, a fost, de asemenea, numit în proces și s-ar putea confrunta cu până la trei ore de declarații.

Depozițiile sunt programate să aibă loc în următoarea lună și ar putea prezenta și alți martori, inclusiv ofițerul de confidențialitate Facebook Rob Sherman, fostul director de management al produselor Eddie O’Neil și directorul de parteneriat al platformei Konstantinos Papamiltiadis, potrivit dosarelor.

Într-un caz civil, un martor care depune mărturie la o depoziție este sub jurământ, un reporter al instanței transcriind tot ceea ce spune martorul. De obicei, depoziția este luată la casa de avocatură a părții care o solicită. Deoarece mărturia este depusă sub jurământ, martorul depune mărturie sub pedeapsa mărturiei mincinoase.

Robert Frenchman, partener la firma de avocatură Mukasey Frenchman din New York, a declarat că utilizarea termenelor este neobișnuită în depozițiile luate în cauze civile, dar avocații care îi reprezintă pe reclamanți ar fi bucuroși să-i demită pe CEO și fostul COO.

„Reclamanții se bucură de oportunitatea de a-i interoga pe directorii de conducere și vor avea frâu liber asupra unei game largi de subiecte. Pentru inculpatul corporativ, este mult mai mult de pierdut decât de câștigat”, a spus el.

Procesul ar putea dezvălui noi detalii din scandalul Cambridge Analytica, care a zguduit reputația publică a companiei și a dus la audieri în Congres în care Zuckerberg a fost interogat ore în șir din cauza politicilor Facebook de confidențialitate a datelor.

Compania a fost de acord cu o amendă record de 5 miliarde de dolari din partea Comisiei Federale pentru Comerț (FTC) în 2019 din cauza scandalului, dar criticii au insistat pentru o mai mare responsabilitate legală, observând că acele consecințele financiare înseamnă puțin pentru firma masivă.

Meta a raportat venituri de 118 miliarde de dolari (99 de miliarde de lire sterline) în 2021. Facebook a fost lovită de o serie de procese legate de acest caz. Acest proces este primul care include declarații extinse de la directorii-la-nivel-înalt ai Facebook. Reclamanții solicită despăgubiri de până la 5 milioane de dolari.