Social

Medic cunoscut alertează: Numărul românilor fără comorbidități care ajung la spital e în creștere

Medic cunoscut alertează: Numărul românilor fără comorbidități care ajung la spital e în creștere

Unul după altul, medicii dau alarma în plin val 4. Numărul românilor sănătoși, fără comorbidități, care ajung la spital din cauza infectării cu coronavirus este în creștere. Directorul Institutului „Matei Balş” din  Bucureşti, medicul Cătălin Apostolescu, a atras, din nou, atenția, că fenomenul e unul de amploare.

„Am avertizat toată vara că valul 4 va veni. Şi a venit. Singura surpriză care este pentru noi, este amploarea acestui val, care într-adevăr a avut o dinamică foarte rapidă. Partea proastă este că mă tem că încă nu a atins vârful, deci mai poate creşte. Până în momentul de faţă, acesta este cel mai agresiv val. Rapiditatea creşterii numărului de cazuri este un element de agresivitate. Al doilea element de agresivitate este reprezentat de faptul că, faţă de primele trei valuri, acum avem foarte mulţi tineri fără comorbidităţi. Când zic tineri, mă refer inclusiv la persoane de 25, de 28 de ani, care ajung cu forme severe. Al treilea element de gravitate este dat de populaţie, care se prezintă tardiv la medic. Sunt oameni care ajung pentru prima oară, în a şaptea zi, în a opta zi, în a zecea zi de la debutul bolii şi deja ajung în insuficienţă respiratorie. Vaccinaţii reprezintă sub 5% şi aceia care sunt vaccinaţi şi ajung în spital, sunt de obicei aceia care au şi alte comorbidităţi. În momentul de faţă, în Terapie Intensivă este un pacient vaccinat, dar are 92 de ani”, a afirmat, la Antena 3, medicul Cătălin Apostolescu.

Spitalul „Sfântul Spiridon” și-a atins capacitatea maximă pentru pacienții bolnavi de COVID

În curtea spitalului „Sfântul Spiridon” din Iaşi, ambulanțele cu pacienți bolnavi de COVID stau în așteptare și niciun spital nu-i poate prelua. Șeful UPU SMURD, Diana Cimpoeşu, spune că s-a atins capacitatea maximă pentru pacienții bolnavi de COVID.

 „Avem nevoie azi de suportul Spitalului Militar și de creșterea capacității la celelalte spitale. Apelurile de acasă continuă să vină în dispecerat. Vom mai prelua în UPU 3-4 pacienți gravi”, declară Diana Cimpoeşu.

Recent, doctorul Cimpoeşu spunea:

„Sper ca doctorii care au pledat împotriva vaccinului şi a purtării măştii vor veni să ne ajute în mod voluntar să explicăm pacienţilor şi familiilor lor de ce se simt aşa de rău”.