Lifestyle

Medicii din Timișoara se dezic de medicul săltat de polițiști când primea șpagă de la un pacient bolnav de cancer

Medicii din Timișoara se dezic de medicul săltat de polițiști când primea șpagă de la un pacient bolnav de cancer

Colegii, cunoscuții, apropiații și chiar prietenii doctorului Octavian Mazilu, fost manager al Spitalului Municipal Timişoara, se desolidarizează de practicile care nu fac cinste profesiei de medic. Mai pe românește ”se leapădă” de el. Medicul a fost arestat preventiv, după ce a fost prins în flagrant luând mită de la o pacientă bolnavă de cancer, care avea nevoie de analize, acestea fiind, dealtfel, oferite de statul român gratuit.

Medicii din Timișoara se dezic de medicul săltat de polițiști când primea șpagă de la un pacient bolnav de cancer

Într-un comunicat de presă, dat publicității miercuri, conducerea Spitalului Clinic Municipal Timişoara ia atitudine după ce fostul manager, Octavian Mazilu a fost prins în timp ce primea mită de la un pacient.

Lupta pentru viaţă şi respectarea drepturilor pacienţilor, aceasta este misiunea noastră, a medicilor şi a tuturor angajaţilor din Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara. Colectivul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara regretă şi se desolidarizează de toate practicile care nu fac cinste nobilei profesii medicale. Ȋntotdeauna, prin toate politicile şi proiectele noastre am poziţionat pacientul precum şi accesul necondiţionat la servicii medicale de înaltă performanţă în centrul atenţiei noastre, personalul fiind instruit permanent în respectarea drepturilor pacientului, deontologiei profesionale şi pentru necondiţionarea actului medical”, se arată în comunicatul de presă al Spitalului Municipal Timişoara.

Cum s-a derulat filmul flagrantului

Medicul Octavian Mazilu, fost manager al Spitalului Municipal Timişoara, care ocupa funcţia de şef Secţie Chirurgie Oncologică în cadrul aceleiaşi unităţi medicale, cadru didactic la Universtiatea de Medicină şi Farmacie şi Timişoara şi membru PSD, a fost arestat preventiv, miercuri, după ce marţi a fost prins în flagrant în timp ce primea de la un pacient (bolnav de cancer) suma de 300 de lei, cu titlu de mită.

În data de 31.05.2022, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul M.O. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită în formă continuată (25 acte materiale), prev. de art. 289 alin. 1 C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen.

Comunicatul de presă, emis spre difuzare redacției noastre, atestă cum au decurs lucrurile și confirmă că medicul în cauză a fost urmărit o bună bucată de vreme, fiind vorba nu despre unul, ci mai mulți pacienți.

”În fapt, s-a reţinut că în perioada 18.03.2022 – 31.05.2022, în calitate de medic primar chirurg la o unitate spitalicească din Timișoara, inculpatul M.O. ar fi primit, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, de la mai mulți pacienți sau aparținători ai acestora, diferite sume de bani (lei sau euro) cuprinse între 100 și 2.000 lei, pentru efectuarea unor acte medicale care trebuiau realizate cu titlu gratuit. În data de 31.05.2022, în jurul orei 11.50, inculpatul a fost depistat în flagrant după ce, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi primit cu titlu de mită suma de 300 lei de la o pacientă internată în vederea efectuării unei intervenții chirurgicale.

Inculpatul a fost reținut pentru 24 de ore și prezentat cu propunere de arestare preventivă judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Timiș, care la data de 01.06.2022 a admis propunerea și a dispus arestarea preventivă a inculpatului M.O. pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu 01.06.2022.

Cercetările continuă, în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor comiterii faptelor. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș au beneficiat pe întreg parcursul urmăririi penale de sprijinul lucrătorilor din cadrul D.G.A. – Structura Centrală și D.G.A. – S.J.A. Arad. Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale reprezintă o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, transmite Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş.

DGA oferă, la rândul său, detalii în cazul medicului timișorean Octavian Mazilu, prins în flagant în timp ce lua mită. Conform declarației de avere, Mazilu câștiga peste 9.000 de euro pe lună. Un alt calcul simplu a scos la iveală suma impresionantă pe care acesta o câștiga oficial.

Octavian Mazilu a câştigat numai din postura de profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie Victor Babeş din Timiş, medic primar la Spitalul Municipal Timişoara şi şef de secţie la Spitalul Municipal Timişoara suma de 420.000 de lei într-un an, potrivit Antena 3.

Foto: Bihor Just (deschidere)/ Opinia Tmisoarei (interior)