Social

Medicii trag semnalul de alarmă! Mare atenție la tratarea mușcăturilor acestei insecte

Medicii trag semnalul de alarmă! Mare atenție la tratarea mușcăturilor acestei insecte

Medicii trag semnalul de alarmă! 13 persoane înțepate de căpușe au ajuns în ultimele zile la spital în județul Buzău. Medicii recomandă prudență, dar și atenție la tratarea mușcăturilor acestei insecte.

În România sunt 27 de specii de căpușe, acestea înțeapă mai ales între aprilie și noiembrie, însă incidența maximă a acestora este în lunile mai, iunie și iulie.

Medicii trag semnalul de alarmă! Pentru că în doar câteva zile la camera de gardă de mică chirurgie a Spitalului Județean de Urgență Buzău s-au prezentat 13 buzoieni înțepați de căpușe, medicii specialiști recomandă prudență în ceea ce privește plimbatul și popasul pe iarbă verde, mai ales că ploile dese au dus la abundență de verdeață.

După o săptămână de alertă în camera de gardă, medicul Cristina Nicoleta Răduță ne liniștește puțin spunând că o căpușă nu stă pe pielea omului mai mult de 48 de ore, informează RRA.

Desigur, există și excepții, precum cea a unui buzoian care s-a prezentat după șapte zile de la înțepătura de căpușă cu acest parazit prins încă adânc în piele.

Pentru a evita căpușele trebuie să ținem cont de câteva aspecte înainte să pornim la drum. Unul dintre cele mai importante este acela că în natură ne putem întâlni cu o surpriză foarte neplăcută: căpușa. Iar aceasta poate transmite o serie de boli grave pentru om.

Cea mai cunoscută este boala Lyme, însă căpușele mai pot transmite și encefalita de căpușă. Aceasta e o boală infecțioasă mai puțin cunoscută, chiar și în rândul medicilor, pentru care nu există un tratament specific.

Această afecțiune se transmite prin mușcătura unei căpușe infectate cu virusul encefalitei de căpușă și are o evoluție bifazică.

În faza inițială, boala se manifestă ca o gripă cu febră moderată, oboseală, dureri musculare și de cap. În a doua fază, cea neurologică, simptomele sunt mai grave: febră mare, greață, cefalee, redoare de ceafă, amețeli, confuzie.

Primele semne pot apărea în 7 – 14 zile de la mușcătură și durează între 2 și 7 zile

Pentru a a afla mai multe informații despre cum putem evita o eventuală infectare și despre opțiunea vaccinării ar trebui să ne adresăm medicului de familie.

De asemenea, www.desprecapuse.ro este o altă sursă de mai multe date și informații.

În plus, pentru că e mai bine să previi decât să tratezi, ar trebui să ținem cont de câteva recomandări când ieșim în natură.

Medicii ne sfătuiesc să ne ferim de zonele unde căpușele sunt prezente. Dacă totuși ajungem pe acolo, e bine să purtăm haine deschise la culoare, tricouri cu mâneci lungi, pantaloni lungi și să ne verificăm regulat de căpușe.