Categories: Social

Medicul Sylvia Hoișie s-a stins. Ne-a lăsat moștenire Polidinul și povestea acestui vaccin-minune

Medicina românească a suferit o mare pierdere, marți 24 mai 2022, prin dispariția medicului care a avut un rol esențial în echipa care a inventat celebrul vaccin Polidin. Medicul iubit de generații întregi a murit în această zi care conține în cifra ei un număr fatidic, prevestitor de neprevăzut și durere. Sylvia Hoișie a fost și rămâne cunoscută sub numele de „doamna doctor Polidin” și chiar ”mama Polidin”, nimeni și nimic nu poate schimba aceasta.

O mare pierdere pentru medicină! Sylvia Hoișie, „mama Polidin”, a plecat dintre noi, în ziua fatidică de marți

Specialista, supraviețuitoare a Holocaustului, atinsese frumoasa vârstă de 94 de ani. A fost deportată împreună cu întreaga familie, în  anul 1941 din Câmpulung Moldovenesc în Transnistria, pe când avea doar 14 ani, Sylvia Hoișie a supraviețuit celor 4 ani de lagăr și s-a întors în România. Avea o stare de spirit optimistă și abia aștepta să vadă, încă o dată, cum creația ei va prinde iar viață.

Plecarea sa la cei drepți a sfâșiat inimile tuturor, inclusiv a reprezentanților comunității evreiești din Iași, din care aceasta făcea parte, potrivit evz.ro. Potrivit unui mesaj de condoleanțe, redactat de Comunitatea Evreilor din Iași, slujba de înmormântare a celei care a fost Sylvia Hoișie, „doamna doctor Polidin”, va avea loc pe data de 27 mai 2022, începând cu ora 11.00, la Cimitirul Evreiesc din regiune.

Istoria vaccinului-minune, inventat în România

Pentru cine nu știe, Polidinul este unul dintre cele mai cunoscute vaccinuri românești care a protejat și salvat oamenii, zeci de ani de zile, împotriva infecțiilor virale. Încă de la apriția COVID-ului, foarte mulți oameni, specialiști și nespecialiști, se întrebau, pe bună dreptate, unde este Polidinul?

Chiar și „doamna doctor Polidin”, de la vârsta de 91 de ani – cât avea când a izbucnit pandemia, a reînceput să fie preocupată de reluarea vaccinului care a asigurat sănătate la mii de români și nu numai, fiind apreciat atât în țară, cât și în străinătate. La 93 de ani, medicul Sylvia Hoişie, vorbind cu reporterii Observator  a povestit cum o mică echipă de cercetători români a reușit să dezvolte, cu forțele proprii, fiind cunoscut și apreciat în anii 70, ca medicamentul-minune pentru imunitate.

Pe atunci, o echipă curajoasă, temerară, formată din 4 oameni de la Iași și 10 – 12 de la București, sub conducerea specialistului Sylvia Hoișie, timp de aproape cinci ani, au făcut experimente pe șoareci, cobai și iepuri, iar apoi, ca să fie siguri că dă rezultate, cercetătorii au testat Polidinul chiar pe ei înșiși. ”Toți cei care am făcut preparatul l-am injectat pe noi. 7 zile am făcut la rând și nu am avut reacții”, a povestit medicul care a fascinat omenirea cu o descoperire puțin costisioare, dar cu efecte neprețuite.

Deși era un medicament foarte ieftin, Polidinul era extrem de eficient în tratarea infecțiilor. În numai câţiva ani de la scoaterea lui pe piaţă, medicamentul minune a reușit să-şi câştige o faima binemeritată. Trata miraculos infecţii, mai ales ale căilor respiratorii, şi era de mare ajutor în cazul gripei.

”Era foarte ieftin, 2 lei o fiola, o nimica toată și rezultate foarte bune. Nu se mergea la medic, lasă că fac Polidin și o să fiu bine”, spunea Sylvia Hoişie. Și așa era. Doar că a fost oprit brusc, inexplicabil, exact în momentul în care totul mergea foarte bine.

În anul 2012, soarta medicamentului-minune a fost pecetluită. În acel moment se produceau 15 milioane de fiole pe an. ”A fost o lipsă de gândire, s-a închis tot, ăsta a fost sfârșitul Polidinului și nu numai”.

Cu aproape un an în urmă, în luna augut 2021, conducerea Institutului Cantacuzino anunța că Polidinul va fi produs din nou ca supliment alimentar sub formă de spray sau capsulă gumată, iar apoi sub formă de medicament injectabil. Cercetătorii Institutului Institutul Național de Cercetare şi Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” nu au dat, însă, la acea vreme, o dată exactă când Polidinul o să apară în farmacii, ca supliment alimentar. Producţia medicamentului injectabil va dura ceva mai mult, pentru că este nevoie de teste clinice, se arăta în reportajul ObservatorNews.

Au trecut ani și ”mama Polidinului” era deosebit de fericită pentru că urma ca minunatul ei copil să se mai nască o dată. O nouă viață, pe care o aștepta cu sufletul la gură. Acum ”mama Polidinului” nu mai este și mulți se întreabă dacă va mai vedea acest tratament minune, unic în lume, lumina zilei.

Date medicale despre Polidin

Polidin este un preparat imunomodulator, inventat la Institutul Cantacuzino , produs până în anul 2012. Un preparat polibacterian, alcătuit dintr-un amestec format din 13 specii bacteriene, inactivate termic. Preparatul era destinat inițial administrării injectabile, în mod similar unui vaccin. În colectivul de cercetare care a elaborat această formulă s-a aflat șefa de producție Sylvia Hoișie. Se dorește reluarea producției, fiind în curs un plan de acțiune, care va fi produs din nou la Institutul Cantacuzino. (Wikipedia) 

Ligia Beatrice Vasilescu

Recent Posts

Românii preferă cumpărăturile online! Comerțul electronic a ajuns la 7 miliarde de euro

Conform estimărilor GPeC, ARMO și ale principalilor actori din sector, valoarea comerțului electronic din România…

3 zile ago

Guvernul promite salarii mai mari în cultură. Angajații nemulțumiți îl somează pe Ciolacu

Guvernul a hotărât să mărească salariile pentru angajații nemulțumiți, inclusiv pentru cei care lucrează în…

3 zile ago

Economia României, în pericol! Previziunile Comisiei Europene

Conform ultimului raport al Comisiei Europene, economia României este estimată să crească cu 3,3% în…

3 zile ago

Temperaturile vor ajunge la 28 grade! Prognoza ANM

Potrivit directorului ANM, Elena Mateescu, se prognozează că temperaturile vor înregistra o creștere în zilele…

3 zile ago

Pensionarii, amăgiți cu noua lege a pensiilor. Orele de muncă suplimentare nu sunt luate în calcul

Noua lege a pensiilor aduce schimbări semnificative în recalcularea pensiilor. Sunt vizați în  special pensionarii…

3 zile ago

MAE a emis o atenționare de călătorie! Este stare de urgență

MAE a emis o atenționare pentru călătorii români care se îndreaptă către Franța, cu referire…

3 zile ago

This website uses cookies.