Actual Politică

Mesajul lui Nicolae Ciucă către Emmanuel Macron. Are legătură cu armata și războiul

Mesajul lui Nicolae Ciucă către Emmanuel Macron. Are legătură cu armata și războiul

Președintele Franței a fost întâmpinat în România de premierul Nicolae Ciucă. Premierul a postat ulterior un mesaj pe contul de Twitter, însoțit de o fotografie cu Macron.

Mesajul lui Nicolae Ciucă către Emmanuel Macron

„Am avut plăcerea să-i urez bun venit președintelui Franței Emmanuel Macron. Bun venit, domnule președinte! Încă o dată, un mare mulțumesc Franței pentru prezența militară în România, ca parte a forței de reacție rapidă a NATO”, a precizat Ciucă, pe contul său de Twitter.

 

Preşedintele francez îşi începe astfel primul turneu în sud-estul Europei direct afectat de conflictul din Ucraina declanşat de Moscova la sfârşitul lunii februarie.

El va discuta cu forţele misiunii Aigle, dislocate în cadrul procesului de întărire de către NATO a „posturii sale de descurajare şi defensivă pe flancul său estic al Europei”. Franţa a instalat recent acolo un sistem de apărare sol-aer de ultimă generaţie.

În această dimineață, întâlnire Iohannis – Macron

Miercuri dimineaţă, i se va alătura la baza NATO preşedintele României, Klaus Iohannis, după care Emmanuel Macron va exprima „un mesaj foarte clar al angajamentului faţă de aliaţii din NATO şi partenerii europeni”, potrivit preşedinţiei franceze care insistă asupra „investiţiei foarte semnificative” pe care îl reprezintă. Acolo va fi prezent şi premierul Nicolae Ciucă.

Cei doi președinți vor avea convorbiri oficiale și se vor întâlni cu militarii români, francezi și din celelalte țări aliate care se află pe teritoriul României în cadrul efortului aliat de întărire a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în contextul deteriorării situației de securitate din cauza agresiunii ilegale a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Vizita Președintelui Franței are loc pe fondul unui dialog politic bilateral intens și în cadrul amplu oferit de Parteneriatul Strategic dintre cele două țări, precum și de cooperarea strânsă în plan european și internațional. La acestea se adaugă și decizia recentă a Franței de a fi națiune-cadru pentru Grupul de luptă aliat din țara noastră și de a participa cu trupe la acesta.