Lifestyle

Mihaela Bilic, nutriționist: Legumele BIO pe care le cumpărați nu provin din România

Programul Tomata

Mihaela Bilic, nutriționist, a transmis pe pagina sa de socializare că legumele BIO pe care le cumpărăm, aproape sigur nu provin din România.

„Legumele BIO pe care le cumpărați aproape sigur nu provin din România

Știați că anul acesta a fost declarat anul Internațional al fructelor și legumelor? Nici eu nu știam. Și nu știam nici că România se află pe ultimul loc în privința suprafețelor dedicate agriculturii biologice.

În anul 2011 existau doar 1,64 hectare certificate BIO pentru cultura legumelor, iar în anul 2020 suprafața a crescut la 36,3 hectare.

Creșterea poate părea spectaculoasă, însă raportat la întreaga suprafața agricolă a țării este o picătură într-un ocean.

Cât de multe legume poate produce o astfel de suprafață? Insuficiente, fără îndoială!

Degeaba ne dorim să consumăm produse locale și de sezon, produse sănătoase, cu gust romanesc. Vrem-nu vrem trebuie să recunoaștem că majoritatea produselor BIO sunt din import. Iar asta ne duce la concluzia că sănătos înseamnă NE-românesc…Of, săracă țară bogată!”,  a scris Mihaela Bilic pe Instagram.

Legumă-minune pentru sistemul digestiv

Mihaela Bilic, nutriționist, a dezvăluit care este leguma numărul unu în protecția anticancer. Este un dușman de moarte pentru bacteriile cauzate de ulcer, mai spune medicul.

“BROCCOLI PENTRU DURERILE DE STOMAC

În 2005 Barry Marshall și John Warren au primit premiul Nobel pentru descoperirea relației dintre Helicobacter pilori și bolile de stomac. 3/4 dintre ulcerele de stomac și aproape toate ulcerele de intestin se datorează unei infecții cu o bacterie, nicidecum acidității gastrice cum se credea în trecut.

Nimeni nu a crezut că la un pH=2, așa cum avem în stomac, vreo formă de viață ar putea supraviețui. Ei bine, Helicobacter pilori nu doar că trăiește, dar mai face și stricăciuni! Bacteria aderă la mucoasa gastrica și fragilizează bariera protectoare a peretelui intestinal. Rezultatul: sucul gastric acid erodează treptat celulele submucoase și ulcerul e instalat.

Interesant este că mai mult de jumătate din populația globului are prezent Helicobacter pilori în stomac, însă doar unul din cinci purtători va dezvolta mici leziuni inflamatorii de tip ulcer. Vestea bună este că tratamentul antibiotic distruge bacteria agresoare și pune capăt tulburărilor digestive. Vestea și mai bună e că în curând antibioticele ar putea fi înlocuite de un extract concentrat din broccoli.

Sulforafanul este substanța capabilă să blocheze enzimele care îi permit bacteriei Helicobacter pilori să neutralizeze aciditatea gastrica și să se fixeze de mucoasa stomacului. Așa că broccoli nu este doar leguma numărul unu în protecția anticancer, ci și un “dușman de moarte” pentru bacteriile cauzatoare de ulcer”, a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de Instagram.