Actual

Ministrul Agriculturii atenționează asupra risipei de mâncare și dă asigurări că nu ne vom confrunta cu o criză alimentară

Ministrul Agriculturii atenționează asupra risipei de mâncare și dă asigurări că nu ne vom confrunta cu o criză alimentară
foto Agrointel

În România nu va fi criză alimentară şi nici nu trebuie să discutăm despre o criză alimentară. Asigurările vin de la ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu.

Ministrul a afirmat în emisiunea Talk News de la Profit News TV că o criză alimentară se manifestă când nu ai produse la raft, când produsele agroalimentare nu se găsesc în comerţ.

S-au risipit peste 2 milioane de tone de alimente

Adrian Chesnoiu a arătat că în anul 2020, anul cel mai secetos din ultimii 20 de ani, România a produs 6,5 milioane de tone de grâu, iar necesarul nostru de consum este de 3,4 milioane de tone. Acesta a mai spus că ţara noastră, în 2021, a risipit peste 2 milioane de tone de alimente.

„Putem vorbi de o criză alimentară într-o ţară care în 2021 a risipit peste 2 milioane de tone de alimente?”, s-a întrebat el retoric.

„Mă uit la anul 2020. Spun şi dau asigurări că în România nu va fi criză alimentară şi nici nu trebuie să discutăm despre o criză alimentară. Criza alimentară se manifestă când nu ai produse la raft, când produsele agroalimentare nu se găsesc în comerţ”, a spus ministrul Agriculturii.

El a afirmat că 2020 a fost anul cel mai secetos din ultimii 20 de ani, când România a produs 6,5 milioane de tone de grâu.

„Necesarul nostru de consum este de 3,4 milioane, noi am exportat 2 milioane de tone de grâu. Anul trecut, am realizat 11 milioane, am avut un excedent la export de peste 6 milioane de tone”, a mai explicat ministrul.

Ministrul Adrian Chesnoiu a menţionat că s-au scumpit îngrăşămintele, preţul la combustibil, la seminţe, la fertilizanţi.

El a spus că multă lume îl întreabă de ce a crescut preţul pâinii, dacă producem mai mult decât consumăm, iar răspunsul este că „preţul grâului a ajuns, de la 200 de euro în 2021, la 370 de euro”.

Ministrul s-a referit şi la excedentul de carne de miel

Ministrul Agriculturii a mai arătat că nu e o problemă cu asigurarea cărnii de miel, de sărbătorile Pascale, întrucât avem excedent.

„Vreau să stimulăm producătorii români de ovine şi caprine, să investească în rase de carne”, a spus Chesnoiu, adăugând că în piaţa europeană este un vid de carne de oaie, şi fermierii români pot să cucerească o parte din această piaţă.

Adrian Chesnoiu a declarat că românii consumă foarte puţină carne de miel. Consumăm 2,2 kg de miel, faţă de 38 de kg carne de porc. Mâncăm carne de miel doar pe Paşte, în rest exportăm, avem un excedent.

Întrebat ce va cuprinde masa sa de Paşte, Chesnoiu a spus că „vin după post, mănânc câte puţin din toate, pentru că reacomodarea este un pic mai complicată. Încerc să suplinesc perioada de la minister, unde ajung să mănânc o dată pe zi.”