Social

Ministrul britanic de externe: „Revenirea la putere a talibanilor în Afganistan este un eşec al comunităţii internaţionale”

Ministrul britanic de externe

Într-o declaraţie făcută luni, înaintea unei noi reuniuni de criză a guvernului în Downing Street, Ben Wallace, ministrul britanic de externe, a calificat revenirea la putere a talibanilor în Afganistan drept „un eşec al comunităţii internaţionale”, transmite Agerpres.

„Este un eşec al comunităţii internaţionale, care nu a înţeles că lucrurile nu se rezolvă de azi pe mâine”, a declarat la BBC ministrul.

Ben Wallace criticase deja public săptămâna trecută decizia SUA de a-şi retrage trupele din Afganistan.

Cu toate acestea, el a asigurat că angajamentul britanic în Afganistan, care a costat viaţa a 457 soldaţi britanici în cei 20 de ani de misiune, nu a fost degeaba.

Afganistanul se afla luni în mâinile talibanilor după fuga preşedintelui afgan Ashraf Ghani din ţară şi colapsul forţelor guvernamentale .

Luând act de faptul că ‘talibanii controlează ţara’, Ben Wallace a apreciat la Sky News că ‘nu este momentul deocamdată’ ca talibanii să fie recunoscuţi drept guvern oficial în Afganistan.

Premierul Boris Johnson urmează să prezideze luni o reuniune interministerială de criză, cunoscută sub numele ‘COBR’, a treia în patru zile.

La finalul reuniunii de duminică, Johnson invitase Occidentul la coeziune pentru a împiedica Afganistanul ‘să redevină un teren al terorismului’, şi să nu recunoască un guvern taliban ‘într-un mod unilateral’.

El a subliniat că ‘prioritară’ pentru Londra este ampla operaţiune de evacuare din Kabul a mii de britanici şi personal afgan.

Ministrul britanic de externe: Zona militară  este sub control

Mii de persoane încearcă, cu disperare, într-un haos total, să fugă din ţară prin aeroportul din Kabul.

Scenele de panică rezultate sunt localizate în partea civilă a aeroportului. Zona militară a acestuia este securizată şi se află sub control, avioanele care efectuează zboruri militare intră şi pleacă, a declarat Wallace.

Regatul Unit a desfăşurat 600 de soldaţi pentru a asigura evacuarea rezidenţilor săi şi a personalului local. Un prim zbor a aterizat duminică seara la baza Brize Norton, în centrul Angliei.

„Am evacuat 370 de angajaţi şi cetăţeni britanici ieri (duminică) şi alaltăieri”, a precizat ministrul, adăugând că „un grup de 782 de afgani urmează să fie evacuat din ţară în următoarele 24-36 de ore”.

„Obiectivul nostru este să atingem 1.200 -1.500 de persoane evacuate pe zi”, a afirmat el.

Ben Wallace a pledat pentru procesarea cât mai rapidă a cererilor de viză pentru afganii care au ajutat forţele britanice, cerând schimbarea regulilor acolo unde este posibil pentru a accelera procesul.

În contextul degradării situaţiei din Afganistan, guvernul britanic a criticat deschis decizia americană de retragere a trupelor din Afganistan. Acest lucru a condus la plecarea forţei NATO, din care făceau parte şi britanicii.

El a exclus în schimb orice intervenţie militară şi va trebui să facă faţă unor critici puternice miercuri dimineaţă în cursul unei sesiuni extraordinare a parlamentului.

„Este un moment umilitor pentru Occident”, a afirmat la rândul său un fost reprezentant britanic la NATO, Mark Sedwill, la BBC.

George Robertson, secretar general al NATO în momentul atacurilor de la 11 septembrie 2001, a declarat tot la BBC:

„Sunt trist şi dezgustat de ceea ce văd. Nu trebuia să se întâmple neapărat aşa. Dacă am fi învăţat lecţia a ceea ce s-a întâmplat în Bosnia şi Kosovo, o retragere progresivă bazată pe faptele şi succesele de pe teren ar fi putut împiedica să se întâmple această catastrofă.