Social

Ministrul Educatiei, sfaturi importante pentru elevi: Sa se pregăteasca temeinic!

Ministrul Educatiei, Monica Anisie, a acordat un interviu special pentru Radio Romania Actualitati. Iata care sunt sfaturile sale pentru elevi!

Începând de astăzi, elevii din clasele a VIII-a și a XII-a se reîntorc în școli pentru a pregăti Evaluarea Națională și Bacalaureatul. Totuși, participarea la aceste cursuri nu este obligatorie, iar cei care au probleme de sănătate sau au în familie persoane aflate în grupele de risc vor putea urmări lecții online.

În plus, școlile au luat măsuri speciale de protecție și dezinfectare pentru elevii care se vor afla în sălile de curs. Primele măști au fost distribuite către Inspectoratele Şcolare din mai multe județe săptămâna trecută, iar, conform Ministerului Educației, măștile ar trebui să fi ajuns deja în fiecare unitate de învățământ.

Ministrul Educației și Cercetării, doamna Monica Anisie, a acordat un interviu pentru Rador.

Realizator. Au ajuns deja măștile necesare în școli?

Monica Anisie: Sigur că da. În fiecare unitate de învățământ există măștile pe care Ministerul Educației le-a asigurat. Ele au fost transmise către Inspectoratele Şcolare și Inspectoratele Şcolare către fiecare unitate de învățământ în parte. De asemenea, în unitățile de învățământ, în toată această perioadă, se va asigura și prezența unui cadru medical, precum și dezinfectarea în fiecare zi după ce elevii pleacă de la cursuri.

Realizator: Cât de sigură este revenirea elevilor în clase? Ce îi sfătuiţi să facă acum?

Monica Anisie: Îi sfătuiesc atât pe elevi, cât și pe profesori să respecte măsurile de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor și în această perioadă să fie atenți ca nu cumva să existe vreo problemă în perioada de pregătire pentru examenele naționale, având în vedere faptul că peste 70% dintre elevi la nivel național au decis să participe la aceste cursuri de pregătire.

Realizator: Aceşti copii, cum vor fi distribuiţi în săli şi care va fi programul? Care sunt procedurile?

Monica Anisie: Fiecare unitate de învățământ, în conformitate cu ordinul comun semnat de ministrul educației și ministrul sănătății, deci fiecare unitate de învățământ trebuie să realizeze un program de pregătire a elevilor, iar în fiecare sală trebuie să existe un spațiu de doi metri, față, spate, lateral – dreapta, stânga – în așa fel încât elevul să fie protejat. În ceea ce privește măsurile de siguranță, în fiecare unitate de învățământ, așa cum spuneam, la poarta școlii se realizează triajul de către cadrul medical și, în același timp, la intrarea în școală există covorașul cu dezinfectant, primesc mască, se dezinfectează copiii, intră în sala de curs, iar la final vor ieși însoțiți de cadrele didactice și vor fi conduși către poarta școlii.

Realizator: Așadar această pregătire se face în deplină siguranță. Care va fi calendarul examenelor pentru Evaluarea Națională?

Monica Anisie: Calendarul pentru Evaluarea Națională este cel pe care de fapt Ministerul Educației deja l-a anunțat. Prima probă va fi pe data de 15 iunie la Limba și Literatura Română./csimion/ Însă aş vrea să îi anunț pe ascultătorii dumneavoastră că Ministerul Educației a decis să realizeze și o sesiune specială, o sesiune în care pot participa numai copiii bolnavi, aflați în imposibilitatea de a susține proba… probele din perioada 15-18 iunie. Deci, copiii bolnavi pot participa la această sesiune specială, copiii care sunt în izolare sau carantină, precum și copiii care, în ziua probelor, sunt depistați cu temperatură mai mare de 37,3.

Realizator: Şi când ar putea fi această sesiune specială programată, atât pentru Evaluarea Națională, cât și pentru cei care vor să dea Bacalaureatul?

Monica Anisie: Așa cum ați spus şi dumneavoastră, există și pentru și pentru Evaluarea Națională, dar și pentru Bacalaureat, programată o sesiune specială, tocmai pentru că ne-am gândit că trebuie să oferim șanse tuturor copiilor, iar calendarul pentru Evaluarea Națională, sesiunea specială este 29 iunie – proba scrisă de Limba și literatura română, 30 iunie – proba de Matematică, 1 iulie – proba scrisă de Limba și literatura maternă, pentru cei care învață în limbile minorităților naționale, iar pentru Bacalaureat, 6 iulie – proba scrisă la Limba și literatura română, 7 iulie – proba obligatorie a profilului, adică Matematică sau Istorie, 8 iulie – proba la alegere a profilului și 9 iulie – proba scrisă la Limba maternă, pentru cei care studiază în limbile minorităților naționale.

Realizator: Deci cam acesta ar fi programul. Doamna ministru, ce aţi decis în privința transportului elevilor, anul acesta?

Monica Anisie: Transportul elevilor, începând cu momentul în care va fi publicat în Monitorul Oficial, hotărârea de guvern, este gratuit. Deci, transportul elevilor este gratuit, atât cel local, cât și cel prin care se deconta naveta. Deci, copiii trebuie să știe că de acum înainte, transportul lor este gratuit, pe tot parcursul anului școlar, iar pentru navetă, pe tot parcursul anului școlar, iar pentru restul tipului de transport, tot anul calendaristic.

Realizator: Doamna ministru, nu se poate să nu ne gândim și la viitorul an școlar. Ce se va întâmpla, din această toamnă?

Monica Anisie: Ministerul Educației lucrează la o strategie pentru anul școlar următor, pentru că trebuie să luăm toate măsurile, în așa fel încât dacă cumva revine din nou… virusul va fi mai virulent decât până acum. așa cum spun epidemiologii, noi trebuie să fim pregătiți. De aceea, Guvernul României a decis să acorde banii necesari de achiziționare, pentru achiziționarea de tablete pentru cei 250.000 de copii care nu au acces deloc la tehnologie – asta pe de o parte. Iar pe de altă parte, trebuie să venim cu un plan de intervenție foarte clar, în ceea ce privește pregătirea profesorilor de a preda și online.

Realizator: Spuneați că finalul zilelor de școală nu înseamnă încetarea învățării, iar ultimele luni ne-au demonstrat încă o dată că viața este învățare continuă și mai ales asumare. Tinerilor, care intră în linie dreaptă cu pregătirile pentru examenele maturității, ce le transmiteți dumneavoastră?

Ministrul Educatiei, sfaturi importante pentru elevi. Să se pregătească temeinic! Şi le urez mult succes în această perioadă și, în același timp, să nu uite că noi suntem alături de ei, în pregătirea pe care o fac pentru examenele naționale, dar în același timp, le urez să fie și sănătoși!

Munteanu Daniela

Salut! Ma numesc Theona Bănica si scriu cu pseudonimul Munteanu Daniela. Ma aflu printre responsabilii care se asigura ca esti la curent cu tot felul de informatii de interes monden, dar si personal. Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci este extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Recent Posts

Trump acuză imigranții străini că își fac o armată secretă. „Nu îi vom lăsa să ne ia țara”

Candidatul republican la președinție, Donald Trump, a făcut joi declarații controversate. Acesta a susținut că…

24 de ore ago

APIA a început să facă plățile! Crescătorii de animale primesc 322 de milioane de lei

Crescătorii de porci și păsări vor primi un sprijin financiar de peste 322 de milioane…

o zi ago

Prețurile carburanților rămân constante! Cât plătesc românii pentru benzină și motorină

Prețurile carburanților au rămas constante în ultimele două zile.  Românii plătesc același preț pentru un…

o zi ago

Noi creșteri salariale pentru bugetari în 2024! Câți bani primesc în plus

Guvernul oferă posibilitatea unor bugetari să-și mărească salariul de bază cu peste 50%. Alți bugetari…

o zi ago

Cod galben de vreme rea! ANM anunță ce zone sunt afectate

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vreme rea pentru mai multe…

o zi ago

Pensiile pot fi înghețate! Avertismentul analiștilor

România se confruntă cu un avertisment serios din partea Comisiei Europene. Țara este în pericol…

2 zile ago

This website uses cookies.