Actual Social

Ministrul Educației vrea să aplice metoda de umilire a elevilor, așa cum făcea Ceaușescu cu „oamenii muncii în ședințele publice”

Ministrul Educației vrea să aplice metoda de umilire a elevilor, așa cum făcea Ceaușescu cu „oamenii muncii în ședințele publice”

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe numirea noului ministru al Educaţiei, Ligia Deca, că deja au început să curgă noile ordine. În prezent, o propunere cel puţin controversată a Ministerului Educației dă bătăi de cap elevilor. Statutul Elevului ar putea fi modificat imediat după Crăciun. Noutatea constă în faptul că elevii să fie scoși în fața clasei și certați de profesori dacă nu respectă regulile. Ba mai mult, se pregătesc sancțiuni pentru cei care nu poartă uniformă.

Elevii să fie mustraţi în fața clasei de față cu alți colegi, iar uniforma aproape să fie obligatorie

Statutul Elevului ar putea fi modificat imediat după Crăciun, potrivit surselor Digi24. Practic, potrivit măsurilor propuse de Minister, apar mai multe ocazii în care elevii ar putea fi sancționați de către profesori.

Ca noutate, ordinul de ministru propune ca elevii să fie sancționați în fața clasei de către cadrul didactic, de față cu alți colegi. În plus, copiii care creează probleme ar putea fi mutați disciplinar la o altă școală care are resursele necesare pentru a putea corecta comportamentul elevului ce a comis o abatere.

Metoda seamănă cu cea impusă de Nicolae Ceaușescu în era comunistă. „Oamenii muncii” care încălcau legea erau prezentați într-o „ședință publică” și făcuți de râs, adică umiliți.

În momentul de față, când greșește, unui elev fie i se poate face observație, poate fi mustrat în scris, chiar i se poate retrage bursa, sau, în situații mai complicate, poate să îi fie scăzută nota la purtare sub 6.

Cu 40 de absențe, elevii riscă să fie mutați la o altă unitate de învățământ

În plus, elevii care adună peste 40 de absențe ar putea fi mutați la o altă unitate de învățământ. Și ținuta elevilor intră în atenția ministrului Educației. Chiar dacă, în prima conferință de presă de la preluarea mandatului Ligia Deca spunea că „uniforma școlară poate fi o opțiune câtă vreme nu devine instrument de excluziune”, iată că o modificare în noul ordin de ministru prevede că elevii nu se mai pot îmbrăca așa cum își doresc, iar lipsa unor elemente de identificare cu școala de care aparțin poate fi sancționată cu observație sau chiar mustrare scrisă. Știm că școlile de la noi sunt mediul perfect pentru episoade violente între elevi și profesori.

În cazul în care școala recomandă consilierea unui elev care a provocat probleme, însă părintele nu acceptă ajutorul personalului din școală, respectivul elev nu va mai beneficia de ridicarea sancțiunilor aplicate pentru comiterea episoadelor de violență sau bullying la școală.

Modificările ar fi trebuit să fie discutate în următoarea Comisie de Dialog Social, însă Ordinul a fost retras de pe ordinea de zi și va fi rediscutat după Crăciun.