Actual Social

Ministrul Educației vrea testarea “pilot” a elevilor prin parteneriat cu o firmă specializată

sorin-cimpeanu

În perioada 30 mai-10 iunie s-ar face testarea „pilot” a elevilor, dar prin parteneriat si nu prin licitație publică.

Ministrul Educației propune testarea “pilot” a elevilor prin parteneriat cu o firmă specializată

Ministrul Cîmpeanu a propus public unei companii private să testeze la limba română, matematică și istorie toți elevii din clasele V-XI, cu excepția celor din clasa a VIII-a, solicitându-le, totodată,  partenerilor sociali să discute în câteva ore ordinul de ministru care prevede acest lucru.

Acesta a propus evaluarea standardizată digitală, „pentru început la nivel “pilot” pentru elevii claselor I-VII și mai apoi IX-XI, fără elevii din clasele terminale”.

Propunerea a înaintat-o companiei Brio, platformă ed-tech de măsurare a performanței educaționale.

Această intenție este, de fapt, o încercare „pe repede înainte” de impunere a unei companii private în zona de testare a elevilor, girată de Ministerul Educației.

Conform declaratiilor lui Sorin Cîmpeanu, testarea ar trebui să aibă loc pe platforma privată (care oferă teste pe bază de abonament plătit), compania urmând să obțină astfel toate datele personale și de competențe ale elevilor din România, de la gimnaziu și liceu, ca mai apoi aceasta să emită rapoarte „narativ-descriptive” pentru fiecare elev în parte.

„Aș vrea să îl discutăm rapid și să-l facem operațional, rapid înseamnă ore, în așa fel încât în perioada 30 mai – 10 iunie, cu ajutorul partenerilor noștri BRIO, către care lansez invitație de parteneriat, de colaborare pentru acest demers, să putem administra aceste evaluări standardizate la limba română, matematică și istorie prin teste care nu vor genera nici note, nici clasificări, nici ierarhizări, ci se vor constitui într-un instrument extrem de important pentru a vedea într-o manieră profesionistă, la nivel global, dar și la nivel individual, unde există puncte tari, unde există puncte ce trebuie susținute, unde există puncte slabe ce trebuie să facă obiectul unei acțiuni remediale.

Împreună cred că putem gândi un sistem în care, pentru învățământul primar durata să fie de 15-30 de minute, să nu ne imaginăm că vor fi niște teste extrem de complicate care să streseze elevii, iar pentru învățământul gimnazial și liceal să fie teste rezolvabile în termen de 60 de minute. Repet, pilot în acest an prin colaborarea dintre Ministerul Educației și profesioniștii care sunt deja specializați în administrarea acestor teste. (…) Repet, este o modalitate de a vedea unde suntem”, a declarat Sorin Cîmpeanu în cadrul conferinței pentru lansarea Raportului Național de Literație, precizeaza edupedu.ro