Actual Economic

Ministrul Finanțelor confirmă o nouă creștere a pensiilor. Adrian Câciu anunță ce bani primesc pensionarii, din 2023

Ministrul Finanțelor confirmă o nouă creștere a pensiilor. Adrian Câciu anunță ce bani primesc pensionarii, din 2023

Ministrul finanțelor, Adrian Câciu, a ieșit public cu noi declarații legate de pensiile din România. Conform oficialului, pensiile vor crește mai mult decât a fost anunțat inițial.

Pensii mai mari, din 2023

Adrian Câciu a transmis că pensiile pe care românii le vor primi anul viitor vor crește cu mai mult de 5 la sută, procentul care era prevăzut de lege pentru acum un an. Această decizie de modificare a veniturilor pensionarilor vine deoarece inflația este de 15 procente și este nevoie de o majorare mai mare.  Cu toate acestea însă, Câciu nu poate confirma la acest moment care va fi procentul, pentru că va fi o decizie ce se va lua în coaliție.

N-am să mă pronunț asupra procentului. Există spațiu. Și mai există și necesitate, iar decizia finală va fi luată în coaliție, pentru că trebuie așezate în echilibru nevoia de compensare a pierderii puterii de cumpărare – la mai multe categorii de cetățeni, nu numai la pensionari – și pe de altă parte, posibilitățile financiare, prognozele pe care le avem pentru anul viitor. Și ele evoluează.

Noi avem prognoza de vară, acum vedem cum va arăta prognoza de toamnă. Și pe de altă parte, există celelalte priorități pe care statul trebuie să și le păstreze – avem de implementat PNRR, avem de făcut investiții, avem partea de asigurare a contribuțiilor pentru educație, sănătate, apărare. Lucrurile se vor pune toate pe masă, de aceea n-am să mă refer la procent, pentru că procentul va fi decis.

Oricum, nu va fi cel pe care ni-l spune legea cu indexarea inflației din urmă cu un an, pentru că este evident că ar fi, din punctul meu de vedere, și incorect față de cetățeni, care resimt o inflație mult mai mare decât cea care a fost în urmă cu un an, în 2020”, a declarat Adrian Câciu.

Mai mult, la finele ultimei ședințe de Guvern, ministrul de finanțe Adrian Câciu a fost întrebat și în ce stadiu este analiza cerută de premierul Nicolae Ciucă. Este vorba despre neimpozitarea pensiilor sub 3.000 de lei. În acest context, ministrul a explicat că o analiză este finalizată, mai mult, a făcut referire și la supraimpozitarea pensiilor speciale.

Analiza nu a fost numai pentru pragul de neimpozitare, ci pentru tot ceea ce înseamnă posibilitatea supraimpozitării pensiilor aşa-zis speciale. Analiza este finalizată. Când coaliția va considera că este oportun să discutăm şi probabil că în curând, pentru că vine şi jalonul din PNRR, vom avea această discuție”, a afirmat Adrian Câciu.

Întrebat și ce soluții vor fi pentru firmele care au transmis de nenumărate ori că nu își permit costurile în plus care ar fi date de o majorare a salariului minim, ministrul finanțelor a explicat că  discuțiile despre salariul minim au loc în fiecare toamnă. În acest sens, va fi stabilit cuantumul pentru anul viitor.

Va fi acest dialog cu toată economia și va rezulta un punct de înțelegere. Evident te duci la o negociere cu propuneri, așteptăm să vedem care vor fi ghidajele, după discuția din coaliție, și după aceea va începe negocierea cu mediul de afaceri. Trebuie ținut cont de faptul că și salariații se confruntă, până la urmă, cu greutăți. De asemenea, trebuie să fim conștienți de faptul că și antreprenorii se confruntă cu greutăți. Trebuie totul pus în balanță. Lucrurile vor fi gestionate și cred că într-o lună de zile, veți vedea elementele care fac parte, până la urmă, din strategia fiscal-bugetară de anul viitor”, a precizat Adrian Câciu.