Actual

Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a făcut politică în CSM. Liber la încălcarea Constituției. Ce le-a transmis judecătorilor

Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a făcut politică în CSM. Liber la încălcarea Constituției. Ce le-a transmis judecătorilor
FOTO: Guvernul României

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu susţine că avizarea legilor justiţiei reprezintă „un succes instituţional al celor două autorităţi constituţionale implicate”, cea executivă şi cea judecătorească. Mai mult, Predoiu a dat asigurări că „proiectele sunt susţinute de Coaliţia de Guvernare PSD – PNL – UDMR şi, dacă îmi permiteţi o glumă pe un ton serios, nesusţinute de USR”.

Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a făcut politică în CSM. Liber la încălcarea Constituției. Ce le-a transmis judecătorilor

În sedinţa Plenului CSM de vineri, 12 august 2022, ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu s-a apucat să facă politică pe faţă. Concret, ca să obţină vot pozitiv pentru noile Legi ale Justitiei, Predoiu le-a transmis acestora că PNL, PSD şi UDMR au bătut palma pe această formă, coaliţia de guvernare ajungând la un consens.

„Proiectele au fost avizate favorabil de MAI, MApN, MMPS, MFP, MS și MIPE.

Procedura este legal îndeplinită.

Din punct de vedere politic, deși este nerelavant sub aspectul activității CSM, pentru rigurozitate și completitudine a informării, precizez că proiectele sunt susținute de Coaliția de Guvernare PSD – PNL – UDMR și, dacă îmi permiteți o glumă pe un ton serios, nesusținute de USR”, spune ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Membrii CSM au avizat favorabil, cu 13 voturi pozitive şi şase negative proiectele de legi ale justiţiei. Unul dintre voturile negative aparţine judecătoarei Gabriela Baltag, membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Baltag a făcut vineri referiri la legile Justiției și a menționat că niciodată nu i-a fost dat să citească legi mai retrograde. Ea a spus că modificările aduse acestora pot deveni mecanisme de presiune asupra magistraților.

“Vă spun asta pentru că nu mi-am imaginat niciodată că aproape 30 de ani, eu anul acesta fac 29 de ani de judecător, şi am venit şi am prins şi anii de început de după Revoluţie şi am prins şi pe colegii de care toată lumea spunea că sunt dintr-o epocă pe care nu vrem să o amintim. Şi, totuşi, dragi colegi, nu am văzut în chiar legile, nici măcar în acelea de început, mentalităţile pe care le găsesc aici”, a declarat Gabriela Baltag.

Luju.ro – După ce a scos din lege sancţiunea pentru nerespectarea de către magistraţi a deciziilor obligatorii ale CCR, ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu recunoaşte că doreşte să impună “primatul Dreptului european”

Jurnaliştii de la Luju.ro explică greşelile ministrului Justiţiei Cătălin Predoiu care consfinţeşte renunţarea României la suveranitatea naţională şi cum judecătorii şi procurorii nu vor mai fi obligaţi să respecte deciziile CCR şi Constituţia României, ci să dea prioritate dreptului european.

„În sedinţa Plenului CSM de vineri, 12 august 2022, în care se discuta noile Legi ale Justitiei, ministrul Catalin Predoiu a indicat drept una dintre cele mai importante modificări cea privind “primatul Dreptului european”. În acest sens, ca o mare realizare introdusă în Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor (actuala Lege 303/2004) ministrul Catălin Predoiu a menţionat: “Eliminarea abaterii disciplinare care vizeaza ignorarea principiului dreptului european”.

Mai exact, este vorba despre abrogarea din viitoarea Lege privind statutul judecatorilor si procurorilor a abaterii disciplinare privind nerespectarea deciziilor obligatorii ale CCR, prevazuta de art. 99 lit. ș) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor: “Constituie abatere disciplinara nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale, a deciziilor pronuntate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in solutionarea recursurilor in interesul legii sau a hotararilor prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept”, mai explică Luju.ro.

Atentat grav la Constitutia Romaniei. Jurământul îşi pierde din greutate

Prevederea prin care se da liber la nerespectarea deciziilor CCR de catre judecatori si procurori incalca in mod grav insasi Constitutia Romaniei, care prevede la art. 147 alin. 4 ca: “Deciziile Curtii Constitutionale se publica in Monitorul Oficial al Romaniei. De la data publicarii, deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor”.

Totodata, prevederea privind eliminarea abaterii disciplinare constand in nerespectarea deciziilor CCR incalca inclusiv actuala Lege privind 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, dar si noua Lege privind statutul magistratilor, ambele impunand judecatorilor si procurorilor sa depuna un juramant la inceperea activitatii prin care sa se angajeze la respectarea Constitutiei Romaniei, Constitutie care, repetam, statueaza ca deciziile CCR sunt obligatorii.

Astfel, potrivit art. 34 alin. 1 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor: “Inainte de a incepe sa-si exercite functia, judecatorii si procurorii depun urmatorul juramant: ‘Jur sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar drepturile si libertatile fundamentale ale persoanei, sa-mi indeplinesc atributiile cu onoare, constiinta si fara partinire. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!”.

Fix aceasta prevedere a fost mentinuta si in noua Lege privind statutul judecatorilor si procurorilor, la art. 81 alin. (1): “Inainte de a incepe sa-si exercite functia, judecatorii si procurorii depun urmatorul juramant: ‘Jur sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar drepturile si libertatile fundamentale ale persoanei, sa-mi indeplinesc atributiile cu onoare, constiinta si fara partinire. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!”.

Trei asociații de magistrați critică legile justiţiei. Scrisoare deschisă către membrii Comisiei Europene

Trei asociații de magistrați critică în termeni duri legile justiției, într-o scrisoare deschisă trimisă Comisiei Europene, acuzând Guvernul că prin măsurile propuse sau deja adoptate, ”sistemul judiciar cunoaște un regres inacceptabil, independența sa fiind grav periclitată”.

Cele trei asociații de magistrați le cer oficialilor de la Bruxelles să folosească toate mijloacele de care dispun ”pentru a reda magistraților de bună credință speranța că valorile statului de drept nu au dispărut încă în România”.

În caz contrar, prin inacțiunea Comisiei Europene, ”distrugerea justiției va fi completă, iar tratatele UE în România vor fi compromise total și iremediabil”, susțin cele trei asociații de magistrați.

Asociația Formului Judecătorilor, Inițiativa pentru Justiție și Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor au adresat scrisoarea deschisă președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vicepreședintei Comisiei, Vere Jourova și comisarului european pe justiție, Didier Reynders.