Actual Politică

Ministrul Lucian Bode după evaluarea tezei de doctorat: ”Politicienii dactilografi din USR s-au făcut de râs”. Decizia Comisiei

Lucian Bode

Ministrul de Interne, Lucian Bode a salutat, marţi, rezultatelor evaluării UBB în urma analizei asupra tezei sale de doctorat, el afirmând că verdictul UBB este că ”teza sa de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor acordat în anul 2019 este menţinut”. Comisia de etică a Universităţii ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca a constatat că teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, are ”abateri de la bunele norme de publicare”, mai exact erori de citare şi unele fragmente plagiate, dar nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenţionat.

Ministrul Lucian Bode după evaluarea tezei de doctorat: ”Politicienii dactilografi din USR s-au făcut de râs”

Ministrul mai spune că în urma verificărilor, Comisia de Etică a UBB i-a recomandat remedierea erorilor de citare care au survenit în cuprinsul a mai puţin de 7 pagini (2.95%) din totalul celor 220 de pagini ale tezei. Bode mai precizează că, din respect pentru comunitatea academică, împreună cu editura, va revizui printr-o erată erorile de citare problematice din cele 7 pagini, cu toate că nu are această obligaţie legală şi îi acuză pe ”politicienii dactilografi din USR care l-au copiat de zor la bibliotecă că s-au făcut de râs”

Comisia de etică a Universităţii ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca a constatat că teza de doctorat a lui Lucian Bode, ministru de Interne, are ”abateri de la bunele norme de publicare”, mai exact erori de citare şi unele fragmente plagiate. ”

Nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenţionat sau mai degrabă a derivat din necunoaşterea/neaplicarea tehnicilor de citare (…). Acest lucru nu schimbă concluzia că există fragmente plagiate”, se arată în concluziile Comisiei. Fragmentele identificate ca având probleme de tip plagiat reprezintă 2,95% din teză. ”În cazul de faţă, considerăm că analiza sesizărilor a fost una obiectivă, dincolo de presiuni mediatice sau politice”, au transmis reprezentanţii UBB.

Hotărârea Comisiei de etică a UBB Cluj-Napoca a fost adoptată în urma unei sesizări privind abaterile de la etică în teza de doctorat a lui Lucian-Nicolae Bode, intitulată ”Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual” şi susţinută în anul 2018, la UBB.

Lucrarea de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi a conţinut 4% copiere după surse care nu sunt menționate în corpul tezei și 1% plagiat

Dacă în lucrarea lui Lucian Bode, comisia a constatat că fragmentele de plagiat este de doar  2,95%, în cazul lucrării tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi a fost de 4% copiere după surse care nu sunt menționate în corpul tezei și 1% plagiat.

În 2016, ministrul educaţiei de la acea vreme, Mircea Dumitru spunea că „în referatul tehnic, decizia a fost exact aceasta: 4% reprezintă o copiere după surse care nu sunt menționate în corpul tezei și 1% plagiat, copiere care a fost preluată din surse generale din domeniul jurisprudenței. (…) Propunerea făcută atât de comisia tehnică, cât și de comisia juridică a fost ca pedeapsa să fie proporțională cu frauda. Și au insistat că la această proporție de 5%, dânșii nu pot să recomande retragerea titlului”, a afirmat Dumitru.

Există o serie de abateri, dar nu este un plagiat intenţionat

Astfel, Comisia de etică a UBB a constatat ”o serie de abateri de la bunele norme de publicare: (1) erori de citare şi (2) unele fragmente plagiate”.

”S-au reţinut ca existând fragmente plagiate în 3 din cele 4 puncte ale sesizării nr. 14390/18.10.2022, alte fragmente plagiate fiind identificate in urma analizei interne a UBB. Fragmentele identificate ca având o problemă de tip plagiat reprezintă aproximativ 1923 de cuvinte din 65.000 cuvinte ale tezei (2.95 %).

Ţinând însă cont că textele originale din care s-au preluat fragmente plagiate sunt citate în text şi în referinţe (cu o excepţie), chiar dacă nu acolo unde trebuie şi/sau cum trebuie, nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenţionat sau mai degrabă a derivat din necunoaşterea/neaplicarea tehnicilor de citare (ex. utilizarea de ghilimele/bloc de text; citare acoperitoare etc.). Acest lucru nu schimbă concluzia că există fragmente plagiate”, precizează Comisia.

Totodată, în document se arată că, deşi au fost constatate ”abateri de la etica cercetării”, iar Comisia ar fi propus sancţiunea ”avertisment scris” şi cea de corectare a tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea normelor de bună conduită, s-a stabilit că Lucian Bode nu face parte din categoriile prevăzute de lege împotriva cărora se poate aplica o sancţiune referitoare la încălcarea eticii universitare şi a bunei conduite în cercetare.