Lifestyle

Mircea Badea este bolnav. De ce boala incurabilă suferă vedeta TV

Mircea Badea este bolnav. De ce boala incurabilă suferă vedeta TV

Mircea Badea este bolnav. Mircea Badea se luptă de câțiva ani să învingă afecțiunea de care suferă și care i-a schimbat radical stilul de viață. Boala de care suferă nu este una deloc ușoară și poate da chiar complicații nutriționale extraintestinale, anemie, osteopenie/osteoporoză, dar și riscul de a dezvolta alte boli autoimune, precum și o serie de malignități, cum ar fi limfom, cancer esofagian, cancer intestinal.

Până să i se pună un diagnostic, Mircea Badea a fost consultat de mai mulți medici. În cele din urmă, vedeta tv a fost înștiințat că suferă de boala celiacă, adică intoleranță autoimună la gluten.

Până când într-o zi, un doctor i-a spus că are o boală destul de serioasă, boala celiacă, adică intoleranță autoimună la gluten. Și cum mare parte din produse conțin gluten, regimul alimentar nu este deloc ușor de ținut. Iar tratament medicamentos pentru vindecare nu există. Dar se poate trăi cu ea și poți duce o viață normală atât timp cât nu vei consuma gluten.

„Domnul Mencinicopschi a scris o carte despre boala celiacă. E o boală nasoală. O boală destul de rară, dar nu atât de rară după cum ai putea crede după denumirea exotică. Se depistează rar. Constați că se întâmplă lucruri cu tine, dar nu știi de ce. Eu am boala celiacă. Stați liniștiți, nu se ia. Știți cine mai are boala celiacă? Novak Djokovic, numărul 1 mondial în tenis”, a spus Mircea Badea.

Carmen Bruma a  oferit detalii despre această afecțiune năucitoare, de care, însă suferă mai mulți oameni decât s-ar crede,

“Mircea și-a descoperit o intoleranță la gluten. A trebuit să căutam alimente în care să nu existe gluten. Cei care au o astfel de problemă ar trebui să recurgă la alimente simple, naturale. Nu mănânci cremă de brânză, mănânci brânză telemea, nu mănânci un pui cu sos sau o salată cu sos, ci fără, ca să fii sănătos și să îți menții greutatea”, a mărturisit Carmen Brumă.

Ce este boala celiacă?

Medicul Carol Semrad arată în lucrările sale ca 75% dintre pacienții cu boala celiaca sunt diagnosticați în timpul vieții de adult.

Mulți dintre ei au simptome ușoare gastro-intestinale, intermitente pe care ar putea sa le considere ca sunt „normale”.

In concluzie, specialistii apreciaza ca exista 5 tipuri de boala celiaca:

Clasica. Simptome: diaree, gaze / balonare si pierderea in greutate

Atipica. Simptome: oboseala, constipatie, anemie, osteoporoza, dermatita herpetiforma (eruptii cutanate), neuropatie, infertilitate etc.

Asimptomatica: Nu exista simptome, dar prezinta anticorpii specifici si o biopsie anomala a intestinului subtire.

Potentiala (latenta): Nu exista simptome, anticorpi specifici pozitivi si o biopsie normala intestinului subțire.

Rezistenta: atunci cand boala celiaca nu raspunde la dieta fara gluten cu consecințe potențial grave pe termen lung. Citește mai mult despre această boală pe doctorulzilei.ro.