Actual

Mircea Geoană: Războiul energetic declanșat de Rusia împotriva Europei are consecințe dincolo de prețul energiei şi al inflației

Mircea Geoană

„Războiul sângeros declanșat de Rusia nu are doar consecințe strategice şi militare. Continuă să alimenteze o serie de crize economice și socio-economice, care destabilizează piețele globale și confuzează deliberat opinia publică. Războiul din Ucraina este un șoc sistemic”. Este mesajul secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană pentru studenţii de la Universitatea Ştiinţele Vieţii „Regele Mihai I” din Timişoara, cu ocazia începutului de an universitar.

Mircea Geoană: Războiul energetic declanșat de Rusia împotriva Europei are consecințe dincolo de prețul energiei şi al inflației

Este însă și o oportunitate de a regândi modelul nostru economic și social, şia continuat Mircea Geoană mesajul video, adresat studenţilor timişoreni.

„De a regândi lanțuri de producție și de valoare eliberate de posibilitatea șantajului de către adversarii și rivalii noștri. Războiul energetic declanșat de Rusia împotriva Europei are consecințe dincolo de prețul energiei şi al inflației. Are impact asupra sectoarelor industriale consumatoare de energie, inclusiv industria îngrășămintelor. Este şi un test al voinței şi rezilienței noastre, dar şi o invitație la solidaritate şi curaj”, a mai spus Geoană.

Poate că acest război la granițele noastre va reprezenta acel șoc declanșator al energiilor autodepășirii. În România și în toată lumea democratică.

La scară istorică, România are acum cea mai bună situație politică, economică și socială. Relativ vorbind, are cel mai democratic regim din câte a cunoscut, cea mai liberă societate, cel mai modern sistem de legi, cel mai mare nivel de trai. Face parte din Uniunea Europeană, cea mai avansată și mai invidiată comunitate statală din lume. E membru cu drepturi depline în NATO, cea mai puternică alianță militară de pe planetă. Deși progresul este incontestabil la nivel agregat și de statistică, realitatea este mai complexă.

Momentul este propice. Căci în orice criză, în orice furtună, se ascund numeroase oportunități, a mai declarat Geoană. De care putem profita, înțelegând că nu suntem condamnați de geografie și nici prizonierii istoriei noastre complicate. Mai mult ca oricând în istoria noastră, Romania este relevantă și utilă strategic.

„Decât să ne căinăm și să arătam cu degetul, este mai important ca noi să înțelegem că nu mai e timp de pierdut. Că avem cea mai mare șansa de a face cel mai important salt de dezvoltare din întreaga noastră istorie. Dar sa înțelegem riscul existențial al inacțiunii și a lui “las’ că merge și așa”. Pentru că așa nu mai merge. Așa cum spunea Regele Mihai, al cărui nume Universitatea voastră îl poartă cu mândrie: “Nici o izbândă nu este  eternă. Omul își câștiga in fiecare zi dreptul de a avea un “mâine”. Tara își dobândește, cu fiecare generație, privilegiul de a continua sa existe.”

Regele Charles al III-lea: Aveți un patrimoniu atât de frumos, aveți grija de el, fiți mândri de el

„N-am sa uit niciodată ce mi-a spus un îndrăgostit de Romania, astăzi regele Charles al III-lea al Marii Britanii: “Aveți un patrimoniu atât de frumos, aveți grija de el, fiți mândri de el. Aveți grija de ţara voastră!”. Nici o campanie de publicitate nu ar face o mai frumoasa reclama ţării noastre!”, a mai declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.