Lifestyle

Mit sau realitate: Imunitatea prin virus bate vaccinarea? „Cel mai grosolan neadevăr…”

Mit sau realitate: Imunitatea prin virus bate vaccinarea? „Cel mai grosolan neadevăr…”

Mit sau realitate: Imunitatea prin virus bate vaccinarea? În ultimele luni, în diverse părţi ale globului, s-au raportat diverse probleme legate de imunitatea dobândită prin infectarea cu virusul Covid.

După un studiu amplu realizat de oamenii de știință italieni s-a descoperit că imunitatea dobândită prin infectarea cu virusul Covid este mult mai persistentă și mai consistentă decât cea dobândită prin vaccinare. Același lucru l-au tot repetat medicii români, care au arătat că sistemul imunitar al organismului se apără mult mai bine prin limfocitele T, potrivit national.ro.

că cei care au trecut prin Covid nu se pot reinfecta pentru că au o imunitate durabilă, chiar de ani de zile, au fost confirmate oficial de studiile făcute la nivel european.

„Cel mai grosolan neadevăr, care nu corespunde în niciun fel adevărului medical, este să spui că imunitatea dobândită prin boală este inferioară celei obținute prin vaccin. Organismul recunoaște orice agent cu care a intrat în contact, nu există să nu-l recunoască. Imunitatea celulară și imunitatea bazată pe alte mecanisme decât cea umorală, adică pe anticorpi, poate dura și 17-20 de ani. Deci această sintagmă este o abatere grosolană de la adevărul medical”, declara, pentru ziarul Național, dr.Oana Mihaela Secară.

Potrivit cercetătorilor de la Imperial College London şi Universitatea din Padova, imunitatea dobândită în urma infectării cu noul coronavirus durează cel puțin nouă luni. Testarea oamenilor din nordul Italiei, una dintre regiunile cele mai afectate la începutul pandemiei, a arătat că nivelurile de anticorpi se menţin ridicate indiferent dacă persoanele testate pozitiv la Covid au avut forme grave, medii, ușoare sau asimptomatice.

Astfel, după o retestare făcută în luna noiembrie a anului trecut, s-a constatat că nivelurile detectabile de anticorpi s-au menţinut la 98,8 procente la cele care au avut virusul în februarie sau martie.

Cercetătorii italieni au mai observat și cazuri de creștere a nivelului de anticorpi, semne ale unor potențiale reinfectări (o nouă intrare în contact cu virusul) și un posibil impuls dat sistemului imunitar. Oamenii de știință din Italia au decis, în urma acestui studiu, că trebuie continuate monitorizările anticorpilor la cei care au trecut prin Covid pe perioade mult mai lungi, cel mai probabil pentru a se confirma supozițiile cercetătorilor legate de imunitatea pe viață dobândită prin virus.