Lifestyle

Mititeii Lenuței, momentul în care în compoziția cărnii apare ingredientul secret. Rețeta e din 1927

Mititeii Lenuței, momentul în care în compoziția cărnii apare ingredientul secret. Rețeta e din 1927

De când au apărut pe lume, mititeii au avut o istorie controversată. Nimeni nu știe cu adevărat cărei țări îi aparțin, dar istoria vorbește că ar fi fost inventați de Imperiul Persan sau cel Asirian.

Dacă Radu Anton Roman spune că niște  „chimicale ca bicarbonatul au infectat târziu bietul mic și i-au bălăcărit prospețimea și finețea naturale”, alți specialiști susțin că fără acest ingredient „secret” micul nu ar avea aceeași valoare. Mititeii Lenuței este una dintre primele rețete interbelice care vorbește despre folosirea bicarbonatului la pregătirea acestui extraordinar produs culinar.

Rețeta a apărut în anul 1927, în cartea de bucate a Mariei general Dobrescu, iar cea originală aparținea celebrului restaurant La Iordache, de pe strada Covaci din București. Tot despre bicarbonatul din compoziția mititilor a vorbit și ultimul bucătar de la Curtea Regală a României în volumul  „Bucătăria modernă”.

Ingredientele necesare

Pentru a pregăti celebri mici ai Lenuței aveți nevoie de următoarele ingrediente pentru patru porții: „4 kg carne (spată de vacă şi gât), 30 g sare, 50 g bicarbonat, 20 g epis (mirodenii), 20 g piper, 10 căpăţâni de usturoi, 500 g prapure de vacă (seu), 5 g enibahar, 10 cuişoare şi 2 dl frişcă nebătută)”, adică smântână dulce, din cea pentru gătit.

Mod de preparare

Curățați carnea de os și dați prin mașina de tocat împreună cu prapurele și jumătate din cantitatea de sare. Puneți apoi compoziția direct pe gheață și lăsați să stea 24 de ore, întorcând-o din două în două ore. A doua zi amestecați carnea cu toate ingredientele și mai tocați odată la mașină.

Pisați bine usturoiul, amestecați cu puțină apă și puneți doar apa în compoziție. Se bate compoziția foarte bine o jumătate de oră, apoi micilor li se dă forma obișnuită folosindu-se palmele. Se unge grătarul cu o bucată de seu, care se va folosi ulterior pentru a unge mititeii și se așează micii.