Actual

Moartea generalului Pacepa, diversiune sau realitate? Declarațiile soției spionului român condamnat la pedeapsa capitală

Moartea generalului Pacepa, diversiune sau realitate? Declarațiile soției spionului român condamnat la pedeapsa capitală

Despre Ion Mihai Pacepa, generalul de securitate fugit din țară înainte de căderea comunismlui, se spune că ar fi murit, după ce a fost infectat cu noul coronavirus.

Pacepa a fugit din România în 1978 și a cerut azil politic în Statele Unite. Regimul comunist l-a condamnat în absență la moarte.

Informația despre moartea fostului șef din Departamentul de Informații Externe, celebra direcție de spionaj communist, a apărut  în publicația „The Epoch Times”, în contextul, în care virusul ucigaș a făcut ravagii în toată lumea, secerând peste 2,5 milioane de oameni la nivel mondial.

De fapt, publicația americană este singura și prima care a scris despre moartea generalului Ion Pacepa. Cu toate că nimeni nu a dat  mai multe amănunte despre această moarte, au apărut și zvonuri, potrivit cărora Pacepa și-a înscenat moartea.

Cu toate acestea, prietenul său , avocatul Ronald J. Rychlak, spune că informația este reală.

Pacepa a fugit din România în 1978 și a cerut azil politic în Statele Unite. Regimul comunist l-a condamnat în absență la moarte.

Pacepa avea 92 de ani și locuia în Statele Unite

Profesorul Ronald J. Rychlak, autorul cărții „Dezinformare”, pe care a scris-o în colaborare cu Pacepa a afirmat că vestea tragică ar fi primit-o de la soția spionului român cu, care avea relații foarte apropiate.

„Pacepa și cu mine am fost prieteni mai bine de 10 de ani. Ieri dimineață am primit un telefon de la soția sa, acum văduva sa. El a fost internat în spital câteva zile, avea COVID și ea a primit informarea oficială, ieri dimineață și m-a sunat și pe mine ceva mai târziu”, a spus Ronald J. Rychlak întrun interviu la postul Digi 24

10 ani de prietenie între un spion și un mare avocat american

„Am început o colaborare. Eu am scris niște cărți despre Papa Pius al XII-lea, liderul Bisericii Catolice din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În 2007, el a dezvăluit într-un articol de ziar că faptul că acesta ar fi fost Papa lui Hitler și că nu s-a preocupat suficient de evrei, erau parte din dezinformarea sovietică.

La vremea respectivă scriam o a doua ediție a cărții mele „Hitler, Războiul și Papa” și chiar mi-am petrecut doi ani documentând ceea ce spunea (n.r. Pacepa), dacă avea sens și în doi an a avut sens, răspundea la întrebări puse de istorici, la care nu s-a putut răspunde înainte.

Așa că am scris un capitol pentru noua ediție a cărții, am trimis-o publicației unde apăruse articolul (n.r. lui Pacepa), ei i-au dat cartea, câteva zile mai târziu el mi-a trimis un email și am început o colaborare prietenească, ne-am scris email-uri.

Timp de câțiva ani l-am cunoscut doar prin email. Nu l-am întâlnit în persoană până în 2013 sau 2014 și chiar și atunci nu-i cunoșteam identitatea secretă, îl cunoșteam sub numele sub care a trăit încă niște ani după aceea. Dar în cele din urmă am devenit prieteni apropiați, vorbeam la telefon, ne trimiteam email-uri în mod obișnuit, ne-am întâlnit în persoană, soțiile noastre s-au cunoscut, am avut prânzuri și așa mai departe.

Totul a înflorit într-o prietenie reală. A fost o relație profesională care s-a transformat într-o prietenie foarte apropiată.”, a mai spus Ronald J. Rychlak.

Pacepa și „Orizonturi roșii”

„Când Pacepa a venit aici, Carter a vrut să-l trimită înapoi, ceea ce ar fi fost o condamnare la moarte. Din fericire, CIA, Agenția noastră de informații, l-a convins pe președinte că Pacepa spunea adevărul și când a avut loc schimbarea de administrație, președintele Regan l-a primit cu brațele deschise pe Pacepa și a numit cartea lui, „Orizonturi roșii”, „biblia” pe care o urmează în relațiile sale cu dictatorii. Pacepa s-a înțeles mult mai bine cu administrațiile republicane decât cu democrate”, a mărturisit avocatul american.

„Am trădat România în anii când am servit securitatea, nu când am demascat crimele comunismului”

În urnmă cu aproape 10 ani, generalul Ion Pacepa a dăcut o declarație incredibilă despre fuga sa din țară și motivele pentru care a făcut-o.

Pacepa a mărturisit că a crezut într-un ideal (comunismul), însă s-a rupt de el după ce a realizat că nu era, de fapt, un ideal.

„Ceausescu era un proprietar al intregii tari, care nu mai corespundea idealurior mele si mi-am ajutat concetatenii sa se elibereze de tiran si continui sa imi ajut tara. In 1997 am publicat o scrisoare deschisa in care am calificat activitatea mea in securitate ca o imensa eroare, apartenenta mea in trecut la casta decazuta si corupta a nomenclaturii lui Ceausescu e un alt motiv de jena morala. Acum ma simt insa complet detasat de acel trecut, cred ca acea ruptura pe care am resimtit-o prin cele doua condamnari la moarte si sunt cu constiinta impacata, pentru ca am ajutat la doborarea tiranului”, a spus Pacepa.

„Doresc nespus sa revad plaiurile natale si sa ingenunchez la mormintele parintilor, dar ma indoiesc ca se va intampla”, a sustinut generalul în urmă cu câțiva ani.