Actual

Modificarea Codului Penal în acord cu decizia CCR în privinţa prescripţiei a apărut în Monitorul Oficial

Modificarea Codului Penal în acord cu decizia CCR în privinţa prescripţiei a apărut în Monitorul Oficial
FOTO: Guvernul României

Guvernul a modificat articolul 155 din Codul Penal, în urma deciziei CCR. Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu afirmă că era o intervenţie necesară pentru evitarea compromiterii multor dosare aflate în instanţă: Această OUG nu intră în coliziune cu efectele referendumului. El a menţionat că prin această ordonanţă de urgenţă nu sunt abrogate infracţiuni, nu scad sau cresc pedepse, astfel că actul normativ „nu intră în coliziune cu efectele referendumului” pe justiţie. Modificarea a apărut aseară în Monitorul Oficial.

Modificarea Codului Penal în acord cu decizia CCR în privinţa prescripţiei

„Astăzi, Guvernul a adoptat un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care a fost aliniat articolul 155 aliniatul 1 din Codul Penal la o recentă decizie a Curţii Constituţionale, din data de 26 mai 2022. Potrivit acestei ordonanţe de urgenţă, «articolul 155 va avea în aliniatul 1 conţinutul următor: cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură, cauză care potrivit legii trebuie comunicat suspectului sau inculpatului». Este o intervenţie punctuală”, a declarat Cătălin Predoiu, luni seară, la finalul şedinţei de Guvern.

Potrivit ministrului, lipsa unei intervenţii pentru modificarea respectivului articol ar fi condus la un efect „devastator” asupra multor anchete.

„Este o intervenţie punctuală care era necesară pentru a evita o discontinuitate legislativă, care ar fi condus la compromiterea foarte multor dosare aflate pe rolul instanţelor. Această intervenţie legislativă a fost cerută imperios, chiar prin comunicatul Curţii Constituţionale, care menţionează termenul de intervenţie „imediată”, pentru a alinia legislaţia deciziei respective”, a mai precizat ministrul Justiţiei.

De asemenea, el a mai fost întrebat dacă Guvernul mai poate da ordonanţe pe temele pedepselor, ţinând cont de referendumul pe justiţie.

„Necesitatea de a interveni de urgenţă, era important ca această intervenţie legislativă să se facă până la publicarea deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial, care ar fi operat prin sine această întrerupere în reglementare, care ar fi condus, în consecinţă, la compromiterea multor anchete desfăşurate în anii anteriori. În ceea ce priveşte referendumul, evident că am studiat această problemă foarte atent şi riguros, cu tehnicieni şi ai Ministerului Justiţiei şi ai Parchetului General”, a precizat Predoiu.

El a menţionat că prin această ordonanţă de urgenţă nu sunt abrogate infracţiuni, nu scad sau cresc pedepse.

„Prin această ordonanţă de urgenţă nu abrogăm infracţiuni, nu reglementăm noi infracţiuni în Codul Penal, nu mărim pedepse, nu scădem pedepse şi nu intervenim în organizarea judiciară. Prin urmare, interpretarea referendumului trebuie să facă corect în sensul că nu putem extinde prin analogie cele trei concepte juridice: infracţiuni, pedepse, organizarea judiciară la toate conceptele din Dreptul Penal”, a explicat ministrul Justiţiei.

Curtea Constituţională a admis, joi, mai multe sesizări venite de la instanţe din ţară şi a constatat că sunt neconstituţionale dispoziţiile art.155 alin.(1) din Codul penal, respectiv „Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză”.