Actual

Modificări la legea finanţării partidelor politice. Cotizaţiile mai mari de 3 salarii, numai prin conturi bancare

Modificări la legea finanţării partidelor politice. Cotizaţiile mai mari de 3 salarii, numai prin conturi bancare

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis Secretariatului General al Guvernului proiectul de lege privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale. Potrivit proiectului, cotizaţiile a căror valoare individuală depăşeşte 3 salarii de bază minime brute pe ţară se vor încasa numai prin conturi bancare.

Modificările la legea finanţării partidelor politice. Cotizaţiile mai mari de 3 salarii, numai prin conturi bancare

Potrivit proiectului, cotizaţiile a căror valoare individuală depăşeşte 3 salarii de bază minime brute pe ţară se vor încasa numai prin conturi bancare, iar partidele politice pot încheia contracte de împrumut având ca obiect sume de bani, în contract prevăzându-se modul şi termenul de restituire a acestora.

Potrivit AEP, proiectul are în vedere asigurarea, consolidarea si creşterea transparenţei şi a integriăţii ȋn finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale. Proiectul de act normativ vizează, de asemenea, consolidarea disciplinei financiare a partidelor politice, precum şi creşterea gradului de transparenţă cu privire la veniturile şi cheltuielile realizate de partidele politice.

Cotizaţiile ce depăşesc 3 salarii de bază minime brute pe ţară se vor încasa numai prin conturi bancare

Proiectul de lege prevede că cotizaţiile a căror valoare individuală depăşeşte 3 salarii de bază minime brute pe ţară se vor încasa numai prin conturi bancare.

Partidele politice au obligaţia de a publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, precum şi de a comunica Autorităţii Electorale Permanente, până la data de 31 mai a anului următor, cuantumul total al veniturilor din cotizaţii obţinute în anul fiscal precedent, precum şi lista membrilor de partid care au depus în anul fiscal precedent cotizaţii a căror valoare cumulată depăşeşte 3 salarii de bază minime brute pe ţară.

Donaţiile primite de la o persoană fizică într-un an pot fi de până la 100 de salarii de bază minime brute pe ţară

Donaţiile primite de la o persoană fizică într-un an pot fi de până la 100 de salarii de bază minime brute pe ţară, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respectiv.

Donaţiile primite de la o persoană juridică într-un an pot fi de până la 300 de salarii de bază minime brute pe ţară, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respectiv.

Împrumuturile contractate de la persoane fizice trebuie restituite în maximum 5 ani

Partidele politice pot încheia contracte de împrumut având ca obiect sume de bani, în contract prevăzându-se modul şi termenul de restituire a acestora. Împrumuturile contractate de la persoane fizice vor fi încheiate numai prin acte autentice notariale, sub sancţiunea nulităţii absolute, însoţite de documente de predare-primire. Termenul de restituire nu poate fi mai mare de 5 ani. Împrumuturile în bani care nu sunt restituite se pot constitui în donaţii numai cu acordul scris al părţilor.

Sumele de bani care fac obiectul împrumuturilor primite de către un partid politic de la o persoană fizică într-un an pot fi de până la 100 de salarii de bază minime brute pe ţară, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respectiv. Sumele de bani care fac obiectul împrumuturilor primite de către un partid politic de la o persoană juridică într-un an pot fi de până la 300 de salarii de bază minime brute pe ţară, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respectiv.

Acordarea de împrumuturi de către partide politice sau alianţe politice către persoane fizice sau juridice este interzisă.