Actual

Modificări radicale pentru taxele de drum! Cine va fi afectat cel mai mult?

Rovinieta, Sursa foto jurnalul.ro
Sursa foto jurnalul.ro

Actuala rovinietă va fi împărțită în două taxe de drum separate începând cu 2026, modificând complet modul în care națiunea noastră percepe în prezent taxele pentru utilizarea sistemului său de drumuri publice. Doar mașinile cu o greutate de până la 3,5 tone vor fi supuse primei taxe, denumită în continuare rovinietă.

Valoarea taxei va depinde de tipul de vehicul, de nivelul de emisii și de frecvența de utilizare a sistemului rutier al națiunii. Pe de altă parte, vehiculele grele de marfă vor face obiectul introducerii taxei TollRo, care se va baza pe un tarif consistent și pe distanța parcursă.

Legea se schimbă în 2026

Potrivit Legii 226/2023, noul sistem de taxe de utilizare a drumurilor din România va intra în vigoare la 1 ianuarie 2026. În esență, taxa actuală va fi împărțită atunci în două taxe separate: o taxă de rovinieta pentru automobilele mici și o taxă TollRo pentru vehiculele mari.

Începând cu 2026, doar vehiculele ușoare vor fi supuse rovinietei. Aceasta se va aplica doar vehiculelor fabricate special pentru transportul de persoane sau produse și care au o masă maximă autorizată de 3,5 tone sau mai mică.

aloarea taxei va depinde în mod specific de tipul de vehicul, de clasa de emisii poluante Euro și de perioada de timp în care a fost utilizată rețeaua de drumuri naționale.

Atât durata de utilizare, cât și durata de staționare sunt factori care sunt deja luați în considerare la stabilirea prețului. Prin urmare, în prezent, prețul se plătește pentru o perioadă de șapte zile, treizeci de zile, nouăzeci de zile sau douăsprezece luni, dar, începând cu 2026, acesta va fi accesibil pentru o perioadă de o zi, zece zile, treizeci de zile, șaizeci de zile sau douăsprezece luni.

Astfel, rovinieta va fi aplicabilă doar pe tronsonul de drumuri naționale care se află în afara municipiilor. Rețeaua de drumuri naționale din România este acoperită de o rovinieta, cu excepția tronsoanelor dintre indicatoarele de intrare și ieșire din municipii care se află în interiorul zonelor metropolitane ale acestora.

Ce modificări se aduc rovinietei

Ca și în prezent, rovinieta va fi accesibilă înainte de a accesa rețeaua de drumuri naționale, iar plata și eliberarea acesteia trebuie finalizate cu cel puțin 30 de zile înainte de data expirării.

Tipurile de autoturisme și nivelul rovinietei trebuie să fie autorizate în perioada următoare, iar prețul rovinietei va fi stabilit în lei, în urma unei directive a ministrului Transporturilor și Infrastructurii. Indicele prețurilor de consum, împreună cu valorile taxelor stabilite în lei, precum și ale rovinietei, sunt anunțate de Institutul Național de Statistică în fiecare an.

În cazul în care șoferul nu este în măsură să furnizeze informații privind clasa de emisii, vehiculul va fi marcat ca fiind Euro 0.

Și chiar dacă se schimbă utilizatorul vehiculului, rovinieta va fi în vigoare în continuare. În plus, chiar și atunci când se atribuie un nou număr de înmatriculare, rovinieta va fi valabilă în continuare pentru vehiculele înmatriculate în România. Potrivit Avocat.net, Direcția Generală Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor va pune la dispoziția Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România (CNAIR) accesul zilnic la informațiile privind modificarea numerelor de înmatriculare din Registrul Național de Evidență a Permisele de Conducere și a Vehiculelor Înmatriculate.