Lifestyle

Moment șocant de Bobotează în Italia. Un preot român a căzut în apă, iar lumea s-a amuzat. FOTO

Ajunul Bobotezei

Arhiereul vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, Atanasie de Bogdania a trecut printr-o sperietură mare de Bobotează, în timp ce slujea.

Acesta se afla, alături de alți patru slujitori ai Domnului, la malul mării, la Torvaianica, o localitate aflată aproape de Roma, pe o structură metalică care s-a dovedit a fi destul de fragilă. La un moment dat însă, părintele a căzut în apă. Românii, prezenți la eveniment, au început să râdă de situația delicată în care s-a aflat preotul. „A picat popa, băi!”, au strigat aceștia, râzând.

Aruncarea crucii în apă, o tradiție susținută de Rege și Regină

Aruncatul crucii în apă, de Bobotează, este un obicei care datează din cele mai vechi timpuri. În ziua sfântă, după ce se termină slujba, oamenii pornesc în procesiune alături de preoții către o apă curgătoare. Ulterior, unul dintre preoți sau arhiereul aruncă o cruce în apă.

Mai mulți bărbați puternici se vor arunca în apă. Cine reușește să o aducă la mal se spune că va fi ferit de boli și nenorociri tot anul. Potrivit sfinților părinți, prin aruncatul și recuperarea sfintei cruci, se rememorează intrarea și ieșirea Mântuitorului Iisus Hristos din apa Iordanului.

Cum se desfășura evenimentul în vechime

Aruncarea crucii în apă este o tradiție care a fost susțină de Rege și Regină. În timpul monarhiei, în București, Familia Regală și înalții oficiali participau la acest ritual. Ceremonia începea la Biserica Zlățari, de pe Calea Victoriei și se încheia la podul din Piața Senatului, Piață a Națiunilor Unite de astăzi. În acest loc, se arunca sfânta cruce în Dâmbovița.

Din păcate, odată cu venirea comuniștilor la putere, aruncatul crucii nu a mai fost posibil. Potrivit tradiției, crucea aruncată de Bobotează se face din gheață și întotdeauna mai este și una de rezervă, în cazul în care prima s-ar topi.